Belföld

Orbánt nem hatotta meg a sztrájkfenyegetés

A kormányfő érdemben nem is válaszolt a neki küldött levélre.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közreadta azt a levelet, amelyet elnöke, Galló Istvánné kapott. A kormányfő helyett azt a  Miniszterelnöki Kabinetiroda titkárságvezetője, Bali Gabriella írta. A pár soros irományból kiderül, hogy Orbán Viktor ismeri a pedagógusok panaszait, megkapta a PSZ elnökének levelét, amelyben Galló Istvánné – a titkárságvezető szerint – „a Miniszterelnök úr közbejárását” (sic!) kérte. Ezt a kabinetirodán úgy értelmezték, hogy az Orbán Viktornak írt levelet átküldték Balog Zoltán miniszternek.

Kérdés, hogy ez az eljárás megfelel-e a Pedagógusok Szakszervezetének, amely előzőleg éppen csalódottságát jelezte. Abban a reményben kötött ugyanis korábban megállapodást a kabinettel, hogy ezzel hozzájárul a köznevelés zökkenőmentes átalakításához. Feltételezte, hogy Balog miniszter mindent elkövet azért, hogy “a kölcsönös együttműködés beváltsa a hozzá fűzött reményeket”.

Galló Istvánné korábban azt mondta, ha a kormányfőnek nem lesz érdemi válasza levelükre, nem kizárt egy esetleges pedagógussztrájk. Később a PSZ kongresszusa úgy döntött, ha a kormány nem tárgyal a közoktatásban kialakult tarthatatlan helyzetről, vagy a tárgyalások eredménytelenül zárulnak, utcai demonstráció és sztrájk is jöhet. A másik érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is kemény bírálatokat fogalmazott meg a kormánynak, és jelezte: szintén kész lenne sztrájkolni.

Közben a kormány ismét azzal állt elő, hogy szeptembertől ismét 3,4 százalékkal emelkednek a pedagógusbérek, ami havonta 3-15 ezer forint közötti összeget jelent az érintetteknek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára, Czunyiné Bertalan Judit közölte, a béremelés garanciái az életpályamodellben és a költségvetésben is biztosítottak. Korábban a PDSZ ugyanakkor jelezte, ettől nem kell annyira meghatódni, mert az eredeti kormányrendeletből kikerült, hogy a pedagógusbér vetítési alapja a mindenkori minimálbér, így a pedagógustársadalom vesztesége 2015-ben és 2016-ban hozzávetőlegesen kéthavi minimálbér.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik