Közélet

A tanárok megbuktatnák Orbánt

Galló Istváné (galló istvánné)
Galló Istváné (galló istvánné)
Frusztráltak, gyanakvóak, túlterheltek és félnek. Van olyan iskola, ahol már a tanárok háromnegyede sztrájkolna,

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) budapesti fórumán Galló Istvánné elnök bevezetőjében arról beszélt, hogy a magyar közoktatás napja alkalmából ünnepelnie kéne a szakmának, de erre a köznevelés átszervezése miatt semmi okuk, noha Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár a közelmúltban egy közvélemény-kutatásra hivatkozva azt állította, a tanárok nagyon jól érzik magukat, nagyon jó hangulat.

A PSZ megtartotta az ellenpróbát, szombati fórumán lehetőséget adott több tucatnyi pedagógusnak, hogy néhány percben foglalja össze véleményét a köznevelés tényleges állapotáról, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról (Klik), az etikai kódexről, az új alaptantervről, a munkafeltételekről és a munkaszervezésről. A tanárok arra jutottak, hogy alulfinanszírozott, túlcentralizált és bürokratizált a köznevelés, nincs tekintettel a gyerekekre, van iskola, ahol már a tanárok háromnegyede sztrájkolna, és vannak, akik harmadik hónapja nem kaptak fizetést.

Az igazság pillanata – hogy érzed magad?

Ez volt a neve rendezvénynek, amelyen az elhangzottak lényegét összefoglalva a PSZ levélben fordul Orbán Viktorhoz és válaszától függően dönt a további lépésekről – mondta el a szakszervezeti vezető. A felszólalók közül többen is hangsúlyozták: a tanárok frusztráltak, gyanakvók, túlterheltek és félnek.

Az állam az egyedüli döntéshozó, totális ellenőrzést valósít meg az igazgatók kinevezésével, és a bürokratikus tanfelügyeleti rendszerrel. Megszűnt a szakmai önállóság, az egyentankönyvek rosszak és van ahol még hónapokkal az év kezdete után is hiányoznak. A Klik nem tudja biztosítani az iskolák színvonalas működéséhez szükséges feltételeket – sorolták.

Gyerekek végképp nem lennének

Több hozzászóló megjegyezte: ez a rendszer nem a gyerekről szól. Mások úgy fogalmaztak: tanárként rosszul érzik magukat a közoktatásban, de gyerekek végképp nem lennének benne. Egy pedagógus elmondta: az értelmetlen, bürokratikus kötelezettségek sokasága miatt nincs ideje megölelni a gyerekeket, pedig nem egy van, aki széthullott családi háttere miatt szeretethiánytól szenved. Mindeközben a gyermekvédelmi felelős, ha van egyáltalán, heti 26 órában tanít.

Minősíthetetlen

A közelmúltban elfogadott etikai kódex több hozzászóló szerint minősíthetetlen. Többen is szóvá tették, hogy a Klik tanévkezdés óta nem folyósítja az óraadó tanárok díját, volt olyan felszólaló is, aki a harmadik fizetetlen hónapban e miatt felmondott. “Miért nem mozdulunk!?” – vetette fel az egyik tanár, majd hozzátette: ez a probléma más társadalmi csoportokban is felvetődik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik