Belföld
US Representative from Florida Connie Mack delivers remarks at the Tampa Bay Times Forum in Tampa, Florida, on August 30, 2012 on the final day of the Republican National Convention (RNC). The RNC will culminate later today with the formal nomination of Mitt Romney and Paul Ryan as the GOP presidential and vice-presidential candidates in the US presidential election.   AFP PHOTO Stan HONDA / AFP / STAN HONDA

Csúsztatásokkal győzködik a döntéshozókat Magyarország amerikai lobbistái

24.hu
24.hu

2015. 12. 21. 07:49

A propagandaanyagokban nem esik szó a keleti nyitásról, sőt, az orosz befolyás ádáz ellenlábasaként mutatják be a magyar kormányt.

Csúsztatásokkal vannak tele azok a dokumentumok, melyeket a magyar kormány amerikai lobbistájának, Connie Macknek az alvállalkozója terjeszt a döntéshozók között – írja a Népszabadság. A Levick lobbicég havonta 5,5 millió forintnyi összeget kap a kormány érdekében végzett tevékenységéért. Az Egyesült Államokban a külföldi kliensnek dolgozó lobbisták kötelesek leadni propagandaanyagaikat az igazságügyi minisztériumban – a Népszabadság tőlük kérte ki a Levick anyagait. Három, összesen hétoldalnyi dokumentumot kaptak.

„Együttérzéssel és méltósággal”

Az egyik papír a menekültválsággal foglalkozik. A szöveg egyebek mellett tartalmazza, hogy Orbán Viktor erős támogatásáról biztosította a Nyugat az irányú törekvéseit, hogy megbüntesse Oroszországot az Ukrajnában tanúsított felelőtlen magatartása miatt. Azt is írják, hogy „több migráns próbál bejutni az EU területére Magyarországon keresztül, mint a görög vagy az olasz úton át”, noha azok a menedékkérők, akik hazánkon áthaladnak, Görögországon lépnek az EU területére.

A „Rendkívüli Humanitárius Válasz” című bekezdés azzal foglalkozik, hogy Magyarország „óriási együttérzéssel és méltósággal” kezelte az ide érkező menedékkérőket, azt is felsorolják, milyen szolgáltatásokat biztosítottak számukra, azt viszont kifelejtették, hogy a felsorolt szolgáltatások döntő részét az önkénteseknek köszönhetik, míg kormányzati részről a menekültellenességet szították.

Egyetlen újságíró sincs börtönben

A „Magyarország: Amerika kulcsfontosságú szövetségese, amely osztozik a nyugati értékekben” című dokumentum olyan országot jelenít meg, amely a „keleti nyitás” helyett elkötelezetten próbálja függetleníteni magát az orosz energiaforrásoktól, keményen lecsap a korrupcióra. Büszkék arra, hogy egyetlen újságíró sincs börtönben.

A harmadik dokumentum épp amiatt aggódik, hogy az energiafüggőséget kihasználva Oroszország egyre erősebb politikai  befolyást szerez Kelet-Európában. Némiképp furcsa, hogy a keleti nyitást szorgalmazó magyar kormány lobbistái ezzel érvelnek, ugyanakkor van benne ráció: a térséget nem túl jól ismerő republikánus képviselőket arról próbálják meggyőzni, hogy Magyarországot orosz befolyás fenyegeti, így hazánk mellé állhatnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.