Belföld

Mi mindannyian fizetjük Orbánék amerikai lobbistáit

connie mack (Array)
connie mack (Array)

Alvállalkozón keresztül szerzett támogatást a magyar kormány nagy amerikai lobbistája, Connie Mack ahhoz, hogy tisztára mossa Magyarországot. A Nol.hu cikke szerint a magyar adófizetők pénzéből ment a lobbizás és a kongresszusi képviselők győzködése.

A cikk elején a Levick kommunikációs cég lobbistáját említik, aki ott volt a Magyarországról rendezett albizottsági meghallgatáson, és a magyar emberek állták a taxizását és kávéját. A Levick január óta alvállalkozója a magyar államnak Washingtonban lobbizó konzociumnak, a fenti részleteket pedig a helyi igazságügyi minisztériumnak küldött kötelező jelentéséből tudni.

Az ő kávéjukat fizetjük

Connie Mack volt republikánus képviselő cégei, az SLI Group és a Liberty International Group a Századvéggel közös konzorciumban nyertek el egy 1,4 milliárd forintos szerződést, hogy négy évig lobbizzanak a magyar érdekekért. Ennek a konzorciumnak dolgozik január óta a Levick is.

Az említett albizottsági meghallgatás előtt a Levick emberei amúgy hét képviselőt kerestek fel, hogy puhítsák őket. Már február eleje óta keresték a kapcsolatot a képviselőház külügyi bizottságának Európai, Eurázsiai és Új Biztonsági Kihívások nevű albizottságával. Májusban és júniusban találkoztak demokrata és republikánus képviselőkkel, köztük a bizottság elnökével, a putyinista Dana Rohrabacherrel.

Kép: Wikimedia Commons/ Dmcdevit
Kép: Wikimedia Commons/ Dmcdevit

A Levicknél hét ember dolgozik a magyar ügyeken, akik például újságokat is bombáznak e-mailekkel. Kiderül a beszámolójukból, hogy mely éttermekbe szeretik meghívni a puhítandó embereket és hogy gyakran Uberrel közlekednek. A magyar állam fizeti az előfizetésüket a Foreign Policy magazinra, de vettek már ír whiskey-t és költöttek online reklámcégnél is.

Január 15. és június 30. között 2493 dollár, azaz 670 ezer forint költséget számoltak el.

A cég amúgy szeret államoknak dolgozni, így Katarral, a Srí Lanka-i jegybankkal és Saint Kitts és Nevis miniszterelnökségével is van/volt szerződésük. Mindenesetre az albizottsági meghallgatás jól sikerült, a republikánus képviselők védték a magyar álláspontot (bár a magyar nagykövetség nem volt benne az ügyben, féltek is tőle).

Változnak az idők

Azóta amúgy Mack lett a Levick ügyvezető alelnöke. Mack cégeiben nyár óta sok változás történt, ami érdekes, hogy a Liberty International Group gyakorlatilag kifizetőhelyként működik, fél év alatt 425 ezer dollárt kaptak, de érdemi lobbit nem végeztek.

A Nol washingtoni forrása szerint jó trükk régi képviselőt fogadni lobbistának, mert sok ajtó kinyílik előtte. Magyarországnak pedig nincsenek nagy céljai, csak tompítani az amerikai kritikákat. A lap két forrása eltérően látja, van-e értelme dollár százezreket áldozni a lobbira. Egyikük szerint így elkerülhetők a szankciók, másikuk szerint úgysem albizottságokban, hanem a külügyminisztériumban és a nagykövetségeken dőlnek el a fontos kérdések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik