Közélet

Tudta ön, hogy László Petra a Jobbik megbízásából rúgott fel menekülteket?

Ezt a magyar kormány amerikai szószólója mondta. Meg azt is, hogy hazánk már 200 ezer embert fogadott be.

1,4 milliárd forint értékben kötött szerződéseket a kormány és a kormányközeli Századvég Connie Mack cégeivel, két hete pedig azt is bejelentették, hogy Magyarország amerikai „szószólójává” nevezték ki a volt amerikai republikánus képviselőt. Mackhez feltehetően Arthur J. Finkelsteinen keresztül jutott el a magyar kormány – ő vitte a „szószóló” 2012-es sikertelen szenátusi kampányát és ő Orbán Viktor egyik legbefolyásosabb tanácsadója is.

Magyarország a szabadság és függetlenség világítótornya

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta: Mack feladata egy közvetlen kommunikációs csatorna biztosítása az amerikai média és a döntéshozók, valamint a Miniszterelnökség között. Az Index azt írja: a „szószóló” a szabadság és függetlenség világítótornyának nevezte Magyarországot, dicsérve a kormány által meghozott kemény gazdasági és védelempolitikai döntéseket.

Három napja Connie Mack a CNN volt műsorvezetőjének, Larry Kingnek mondott furcsákat a nyugdíjas tévés interneten nézhető, előfizetéses műsorában. Kijelentette például, hogy Magyarország már 200 ezer embert fogadott be, ami óriási szám ahhoz képest, hogy ez egy tízmilliós ország, és arról is beszélt, hogy Németország készpénzt, élelmiszerutalványt és szállást ajánlott a menekülteknek, amivel mágnesként vonzotta őket Európába, csakhogy ez sem igaz. Mack arról is beszélt, hogy a menekült gyerekekbe rúgó operatőr, László Petra egy olyan ellenzéki pártnak dolgozik, amely káoszt akar csinálni a miniszterelnöknek.

Oroszellenes és hipertoleráns

A „szószóló” egy internetes oldalt is létrehozott, amelyben Magyarországot egy szabadpiaci kapitalista, oroszellenes, hipertoleráns és szabadságfetisiszta államként írja le. A magyar kormány menekültpolitikájának védelmében azt hozta fel, hogy a Keleti pályaudvaron halmokban álltak az adományok, amelyeket az önkéntesek egyre növekvő serege oszt szét. Csakhogy ezek az önkéntesek nem kaptak állami támogatást, sőt a kormánypárt hivatalos közleményében átláthatatlansággal és Soros Györgyhöz való kötődéssel vádolta meg őket.

Mack egy Facebook-oldalt is indított, hogy Amerikában terjessze a magyar kormány propagandáját, ezen azonban augusztus elejétől mostanáig még kétszáz lájkot sem sikerült összegyűjteni. Az Index cikkének megjelenése után persze megjelentek rajta a trollkommentelők, de korábban mindössze két (angol nyelvű) komment szerepelt az oldalon, az egyik például így szól: „Köszönöm, Mr. Mack! Orbán miniszterelnök úr nem náci, csak a fehér fajt védelmezi, ahogy Bayer úr mondta!”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik