Belföld

Kihátrált a kormány a kőbányai mecsetépítés mögül

Korábban még Orbán Viktor is támogatta az ötletet, most viszont arra hivatkoznak, hogy ez nem az ő dolguk.

„Magyarországon sok fizetős, vallásos külföldi diák van, aki nem tudja hol gyakorolni vallását” – ezzel az indoklással állt ki Orbán Viktor idén májusban amellett a terv mellett, hogy Törökország anyagi támogatásával mecsetet építenének Kőbányán. Azt is mondta, foglalkoznak a kérdéssel, de még nem döntöttek.

A Bors azt írja: az ügyben most nyílt választ adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Dr. Rétvári Bence államtitkár közölte: a templomok vagy mecsetek építése nem tartozik a kormány hatáskörébe, ez az egyházak belső ügye. Hivatkozott az alaptörvényre is, mely szerint az állam és a vallási közösségek különváltan működnek.

A lap rámutat, hogy ezzel szemben márciusban az EMMI egyházügyi államtitkára arról beszélt, hogy az Orbán-kormány négy év alatt másfél milliárd forinttal járult hozzá a Kárpát-medencei vallási közösségek építkezéseihez, Magyarországon 33 templom építését támogatták, és önerő nélküli pályázatot is kiírtak templomfelújításokra. Kormányzati körökből úgy tudják: azért hátráltak ki a terv mögül, mert a mecsetépítés nem egyeztethető össze a bevándorlásellenes kampánnyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik