Belföld

Egy évre újra börtönbe kell vonulnia Hunvald Györgynek

hunvald(960x640)(1).jpg (hunvald)
hunvald(960x640)(1).jpg (hunvald)
A Szegedi Ítélőtábla végzése ellen nem lehet fellebbezni.

Az MSZP egykori, VII. kerületi polgármesterének ügye azt követően került Szegedre, hogy a Fővárosi Törvényszék korábban jelezte, hogy a jogerős ítéletben helytelenül szerepelt a fogva tartással kapcsolatos számítás. Hunvald György csak két és fél évet töltött le három és fél évnyi büntetéséből.

A Szegedi Ítélőtábla büntetőtanácsa indoklásában emlékeztetett rá, hogy a II. rendű elítélttel szemben két jogerős ítélet született, és mindkét kiszabott büntetésbe beszámították a kényszerintézkedések teljes időtartamát.

Összegezve: H. György II. rendű elítélt a rá kiszabott összesen mintegy 3 év 6 hónap börtönbüntetésből eddig mintegy 2 év 6 hónapot töltött előzetes fogvatartásban, vagyis még mintegy egy év börtönbüntetés letöltésére kell börtönbe vonulnia, amelyből – mivel a feltételes szabadon bocsátás kedvezményéből nincs kizárva – korábban szabadulhat.

A volt MSZP-s polgármester korábban a strasbourgi bírósághoz fordult éppen az előzetese miatt. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a vele szemben megfogalmazott gyanú súlyossága megfelelő indok volt a vizsgálati fogsághoz, ám azt nem igazolja, hogy 31 hónapig rács mögé került. A bíróság szerint a magyar hatóságok megsértették ahhoz fűződő jogát, hogy ésszerű időn belül lefolytassák ellene az eljárást, vagy amíg ez tart, visszanyerhesse szabadságát. Hunvald György keresetében összesen több mint 32 millió forint kártérítést követelt, ám a bíróság ennek csak töredékét ítélte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik