Belföld

Magyar állampolgársággal üzleteltek – Ajándékházra is futotta a pártelnöknek a 200 millióból

Összesen hatszáz ember maradt hoppon.

Vádat emelt a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség kedden azzal a férfival és társaival szemben, akik csaknem 600 ukrán állampolgárnak ígérték azt, hogy pénzért cserébe magyar állampolgársághoz segítik őket. Vesztegetést állítva és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt állítják bíróság elé a vádlottat  – a közleményben név nélkül szereplő Sz. Zsoltot, az Összefogás Párt elnökét – , élettársát, illetve annak gyermekét, továbbá befolyás vásárlásának bűntettével a két ukrajnai közvetítőt.

A vádirat szerint a politikus 2013 januárjában ismerkedett meg két kárpátaljai magyarral, akiknek azt mondta, hogy Magyarországon ismer bizonyos hatósági személyeket, akik az ő kérésére pénzért hajlandók magyar állampolgársághoz hozzásegíteni külföldieket. A “jelentkezőknek” meg sem kell jelenniük a hatóságok előtt, és azzal sem lesz gond, hogy hiányzik a nyelvtudásuk. A két cinkos feladata az volt, hogy találjon embereket, akiknek ez megér ezer eurót.

A vád szerint ennek eredményeként Sz. Zsolt 2013 januárja és decembere között 594 Kárpátalján élő ember honosítási kérelmét vette át az említett két közvetítőn keresztül. Segítsége is volt: élettársa és annak gyermeke.  Összesen 185 esetben átvételi elismervényt is kiállított, amelyeken egy magyar város polgármesteri hivatalának hamis bélyegzőjét helyezte el.

A politikus, illetve rokonai összesen  648 800 eurót – azaz több mint 200 millió forintot –  vettek át, ugyanakkor a tényleges ügyintézés érdekében nem tettek semmit, a pénzt saját céljaikra fordították, egyebek mellett egy családi házat vásároltak 30 millió forint értékben az élettárs gyermekének.

A férfi szeptember óta előzetes letartóztatásban van. Az ügyészség a befolyással üzérkedőkkel szemben börtönbüntetés és
közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, valamint a bűnös úton szerzett vagyonra – beleértve az említett családi házat is – vagyonelkobzás elrendelését. Az ukrajnai közvetítők esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tettek indítványt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik