Belföld

Nincs menekült, akkor minek a válsághelyzet?

Ha nagyítóval és Lada Nivával megy ki Ásotthalom mellé vagy Letenyére, a Mura-partra, akkor se lát migránst Magyarországon. Akkor meg miért kell még fenntartani a válsághelyzetet? - kérdezi a Helsinki Bizottság.

Mulasztásos törvénysértést követ el a kormány a válsághelyzet fenntartásával a Helsinki Bizottság szerint – írja a Hvg.hu. A migránsügyi válsághelyzetet azért rendelték el, mert sok volt a migráns a határon, de miután a szerb és a horvát határt is lezárta Magyarország, a menekültáradat új útvonalat talált. Így viszont már nem indokolt a válsághelyzet fenntartása Csongrádban, Bács-Kiskunban, Baranyában, Zalában és Somogyban.

Törvénybe iktatta a kormány szeptember végén, hogy akkor rendelhető el a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, ha a menedékkérők száma egy hónap átlagában meghaladja a napi 500 főt, két egymást követő hét átlagában a napi 750 főt, vagy egy hét átlagában a napi 800 főt. Még van egy opció a fenntartásra, ha a tranzitzónákban egy hónap átlagában napi 1000 főnél többen tartózkodnak, két egymást követő hét átlagában a napi 1500 főt, vagy egy hét átlagában a napi 2000 főt meghaladja e szám. Akkor is kihirdethető, ha bármilyen migrációs esemény veszélyezteti egy település közbiztonságát.

október 17. azaz a horvát határzár óta nem történt ilyesmi, maroknyi menekült, ha bejött azóta Magyarországra. A tranzitzónák üresek, így a közbiztonságot se fenyegeti egy menekült sem (ahogy a vonulásuk idején se fenyegettek senkit).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik