Közélet

Kötelezővé tehetik a menekültek szűrővizsgálatát

Új törvényjavaslatról szavazhat a parlament, ami tömeges bevándorlási válsághelyzetben az egészségügyi válsághelyzet eljárásait alkalmazná. Vizsgálat nélkül nem jöhetne be menekült.

Kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhetne el az országos tisztifőorvos a menedékkérőknek tömeges bevándorlás okozta vagy más egészségügyi válsághelyzetben.

Legalábbis, ha a parlament elfogadja az erről szóló kormányzati törvényjavaslatot. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden nyújtotta be az egészségügyi törvény módosítására tett javaslatát. A szűrővizsgálatok helyét a menekültügyi hatóság jelölné ki e szerint.

Ha a menekültstátuszért folyamodó a tranzitzónában adja be kérelmét, akkor ott kell elvégezni a szűrővizsgálatot. A tranzitzónából az ország területére való belépés feltétele egy igazolás, amit a szűrővizsgálatot végző szerv állít ki a minták levételéről.

A törvénymódosítás kimondaná, hogy tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben az egészségügyi válsághelyzeti szabályok alkalmazandók. A javaslat szerint az egészségügyi válsághelyzeti ellátásban résztvevőknek az egészségbiztosítás által fedezett összegen felüli költségeit a költségvetés téríti meg. A törvény a kihirdetését követő napon léphet hatályba.

Balog általános indoklásában azt írta: Magyarország közegészségügyi-járványügyi helyzete jelenleg stabil, azonban a tömeges bevándorlás szükségessé tesz olyan intézkedéseket, amikkel a kialakult helyzet hatékonyan kezelhető – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik