Belföld

Megöltek egy idős embert, majd eldicsekedtek vele a miskolci fiatalok – Elítélték őket

Helybenhagyta a Debreceni Ítélőtábla az első fokú döntést annak a három borsodi fiatalnak az ügyében, akik összevertek majd megkéseltek egy idős embert még 2013 tavaszán, Miskolcon. Tizenhat év fiatalkorúak börtöne, húsz és tizenkét év fegyház – ennyit kaptak ezúttal is. Kettejüket társtettesként elkövetett emberölésben, állatkínzásban, magánlaksértésben, rablásban és lopásban találták bűnösnek, harmadik társuk a gyilkosságnál nem volt jelen, őt egyebek mellett bűnpártolásért ítélték el.

“Csinálni kéne valamit”

A támadók rokonok, ketten – az első- és a harmadrendű vádlott – testvérek, a másodrendű vádlott pedig az unokatestvérük. Ők – ahogy áldozatuk is, Miskolcon laktak, egy hétvégi házas övezetben. 2013 márciusában a későbbi gyilkosok szülinapot ünnepeltek, és elég sokat ittak. Ketten – az első és a harmadrendű vádlott – még aznap eldöntötték, hogy „csinálnak valamit”.

Így is tettek, berontottak áldozatuk házába és pénzt követeltek tőle. Mivel nem kaptak, egyre durvább ütéseket mértek rá és rugdosták a férfit. Az elsőrendű vádlott egy idő után abbahagyta a bántalmazást és szétnézett, hátha talál valamit, amit érdemes elvinni. Keresgélés közben azonban lesodort egy kést a tévéről. Unokatestvére ezt kapta fel, és – mivel nem találtak pénzt – dühében megkéselte az áldozatot, nyakon, illetve hátba szúrta őt, összesen tizenkilencszer. Közben szidta rokonát is, azt mondta, nem ütött elég erősen, ezért nem tudtak pénzt szerezni a férfitól. Mérgében az elsőrendű vádlott is megfogta a kést, és szúrt.

A páros ezután felkapott egy gázpalackot, némi dohányárut és élelmiszert, összesen 37 ezer forint értékben, majd eltűntek. Otthon eldicsekedtek azzal társuknak, hogy mit tettek, ő pedig segített nekik megsemmisíteni a bizonyítékokat: a kést bedobta a kályhába, elégette a véres ruhákat.

A lakó bemenekült, így megölték a kutyáját

Másnap már hárman indultak rabolni. Szintén egy közelben lévő házra esett a választásuk. Lekapcsolták a villanyórát, a tulajdonost pedig próbálták leütni. A férfi azonban bemenekült a lakásba és magára zárta az ajtót. Őt nem tudták bántani, de kutyájával végeztek: az eb láncát a másodrendű vádlott feltekerte a közelben lévő autó tetőcsomagtartójára, így az állatnak két lábon kellett állnia. Végül elfáradt, a lánca pedig megfojtotta.

A férfi közben 13 ezer forintot adott nekik a kémlelő ablakon keresztül azért, hogy eltűnjenek. Ők azonban folyamatosan rugdosták az ajtót, addig, hogy az kiszakadt. A lakó ekkor a fürdőszobába menekült. A támadók itt is összepakoltak, amit találtak: mobiltelefon, dohányt, élelmiszert, összesen 41 ezer forint értékben, majd elmentek.

Ebben a néhány napban az első és a harmadrendű vádlott egy másik hétvégi házba is betört, onnan egy televízióval távoztak.

Az első fokú ítélet egyébként azért nem emelkedett jogerőre, mert a fiatalok felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek..

Ajánlott videó

Olvasói sztorik