Belföld

A kormány kivérezteti a gimnáziumokat, itt a lista

Borkai Zsolt győri polgármester hiába nyugtatta meg a szülőket, hogy nem zárják be a Krúdy Gyula Gimnáziumot, ez nem nyugtatta meg a helyieket. Ha ez nem lenne elég, kiderült, hogy a kormány országosan harminckét gimnáziumot ítélt halálra.

A győri Krúdy Gyula Gimnáziumra figyel napok óta az ország, tiltakoznak a bezárás ellen, annyit sikerült elérniük, hogy a város és az Nemzetgazdasági Minisztérium deklarálta, megmarad az intézmény.

A hvg.hu most azonban arról ír, országosan harmincnál is több iskola néz szembe a bezárással. A Krúdyba 1400 diák jár, közülük ötszázan a gimnáziumba, július elején kerültek az NGM-hez, de Győri Szolgáltatási és Szakképzési Centrum alapító okiratát a fenntartóváltás előtt mindössze két héttel, június 15-én írta alá Varga Mihály miniszter. Az összetákolt rendszerben ellentmondásos helyzet alakult ki.

Harmincnál is többen veszélyben

A vonatkozó kormányrendeletben tételesen sorolják fel, azokat a gimnáziumokat, amelyek az NGM alá kerültek egy többcélú intézmény részeként. A lap több intézményt is megkeresett, ekkor derült ki, hogy a beiratkozott tanulók még befejezhetik a képzést, jövőre azonban már nem indíthatnak újabb évfolyamot.

A rendelet és a hvg.hu alapján a következő intézmények érintettek:

Kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium; Békéscsabai Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (székhely és tagintézmény); Kazincbarcikai Surányi Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium (sz+t); Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola; Dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola; Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakközépiskola; Győri Krúdy Gyula Gimnázium; Két Tanítási Nyelvű Középiskola, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola; Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium, Sopron (sz+2 t); Biharkeresztesi Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (sz+t); Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola, Debrecen; Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola, Debrecen (sz+t); Debreceni Irinyi János Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola; Szilágyi Dániel Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola, Hajdúhadháza; Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola (sz+ 3t); Lőrinci Március 15. Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium (sz + t); Martfűi Damjanich János Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium; Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (sz+ 3t); Kunhegyesi Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium (sz +t); Kunszentmártoni Gimnázium és Szakképző Iskola (sz+2 t); Ványai Ambrus Gimnázium, Informatikai és Közlekedésgépészeti Szakközépiskola, Túrkeve; Balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola; Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola (sz + 6 t); Petőfi Sándor Gimnázium, Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium, Aszód (sz+t); Nagyatádi Ady Endre Gimnázium és Szakközépiskola; Csengeri Ady Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium (sz+t); Tiszalöki Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (sz+t); Záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium; Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium, Balatonfűzfő; Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, Veszprém

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik