Belföld

A barbárságtól Mészáros Lőrincig

Ángyán József (Array)
Ángyán József (Array)

Ángyán József Kishantosról, műkörmös földbirtokosokról, korrupcióról, hatalom- és pénzéhségről.

A Fidesz korábbi agrárpolitikusa a 168 Órának azt mondja, Kishantos nem adja meg magát. Már három jogerős ítélet szerint is törvénytelenül vették el az ökológiai mintagazdaság földjét, amelyet nyolc részre daraboltak. A vidékfejlesztési központtal szemben nyert egy rongykereskedő, egy építési vállalkozó „vándorcége” és egy háromezer hektáros nagygazda menye.   

„Barbár és értelmetlen rombolás volt, a feudális birtokrendszer kialakításának része, amelyben egyfajta legújabb kori hűbéri rendszert építenek ki, ismét Csák Máték földjévé téve az országot.”

A földhaszonbérleti szerződések kézi vezérlését a lemondott államtitkár azzal magyarázza, hogy akinek az állam földet ad bérbe, „az azonnal jelentős forráshoz jut.

„Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere például 1300 hektár állami föld bérletéhez jutva azonnal csaknem 100 millió forint évi támogatásra tett szert.”

A professzor úgy látja, miután kilépett a kormányból, a Fidesz felső vezetése döntött úgy, hogy lerombol mindent, ami neki kedves. Ez lett a veszte a Kishantosnak, az egyetemi intézetének, és a megszűnésre ítélt környezetgazdálkodási agrármérnöki szaknak.

Ángyán József maga tapasztalta, hogy a Fidesz új szintre emelte a korrupciót.

„Van egy szűk, belső kör, amely beteszi embereit a kormányzatba és a törvényhozásba. (…) Ahol az igazi nagy nemzeti kasszák vannak, oda »összekötőt« is helyez az érdekkör.”

Szerinte az elosztogatott földet igenis vissza lehet venni.

„Először is vizsgálni kell, hogy az új »földesúr« műveli-e a földet. Mert ha nem, akkor a bérleményt vissza kell adnia. A műkörmösökből, kampányfőnökökből lett földbirtokosoktól így kell az országnak megszabadulnia.”

További részletek a csütörtöki 168 Órában.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik