Belföld

L. Simon pályázatírója nyerte el a kishantosi biogazdaság földjét

Pontosabban már el is bukta, mert a bíróság kimondta, hogy el se indulhatott volna a pályázaton.

L. Simon László cégeinek írt pályázatokat az a férfi, akinek a vállalkozása elnyerte azt a földet, amelyet korábban a kishantosi biogazdaság művelt. A Mező Vidék Bt. ráadásul el se indulhatott volna a földpályázaton, például azért, mert korábban építőipari cég volt – írja az ATV.hu.

A Fővárosi Törvényszék a múlt héten jogerősen érvénytelenné is nyilvánította az állam és a betéti társaság közt megkötött földhaszonbérleti szerződést, helyt adva a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. keresetének. A biogazdaság 21 évig művelte a területet, de hiába pályáztak, nem nyertek, kilenc új bérlő közt osztották szét a 452 hektárjukat.

Az állami földbérletre vonatkozó jogszabályok előírják, hogy a pályázó előző adóévi bevételének több mint ötven százalékban mezőgazdasági tevékenységből kell származnia. Ennek a Mező Vidék Bt. nem felelt meg. Egyelőre nem tudni, mi lesz a cég által elnyert 27 hektárral, valószínűleg új pályázatot kell kiírni. De az is kérdés, hogy mi lesz a 27 hektár után járó területalapú támogatással.

A cég a földbérleti pályázat meghirdetésekor, 2012 októberében még Salgó Közmű Bt. néven salgótarjáni építkezési vállalkozás volt, csak 2013 januárban vette fel főtevékenységként a gyümölcstermesztést, néhány hónappal azután, hogy áthelyezte székhelyét a Fejér megyei Szabadegyházára.

A Mező Vidék Bt. tulajdonosa és ügyvezetője Vizi Dániel, aki korábban fideszes jelölt volt az önkormányzati választásokon. A térség országgyűlési képviselőjét, a fideszes L. Simon Lászlót korábban azzal vádolták meg, hogy strómanrendszert működtet Fejér megyében, melyben Vizi is részes. L. Simon pert indított az állítások miatt, azt is tagadta, hogy barátja vagy üzlettársa lenne a Mező Vidék Bt. tulajdonosának.

Azt azonban L. Simon a bíróság előtt is elismerte, hogy Vizi Dániel kft.-je több pályázatot is készített az ő cége számára. Vizi nem kívánt reagálni az L. Simon Lászlóhoz fűződő kapcsolatát firtató kérdésekre és azokra a feltételezésekre sem, hogy azért költöztette cégét Salgótarjánból Szabadegyházára, hogy Fejér megyei pályázatokon indulhasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik