Közélet

Ilyet még senki nem tett Orbánnal

Lazar-Janos-es-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Lazar-Janos-es-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Lázár János régebben is beszólogatott a Főnöknek, de most új szintre emelte a keménykedést: ultimátumot intézett Orbánhoz. Hétfőn eldől, a kormányfő el akarja-e kaszálni a hadnagyát.

Október 1-től Rogán Antal a Miniszterelnökségen fogja segíteni Orbán Viktor kormányfő munkáját, ezt ő maga jelentette be szerdán Velencén. Nem újkeletű dolog, hogy ez Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökség fejének nem tetszik, de az az Index cikke szerint megdöbbentő fordulat, hogy ultimátumot adott Orbánnak.

A lap belső forrásai szerint nehéz elképzelni, hogy az ultimátum lejártáig, hétfői kiegyezzen Lázár Orbánnal, de egyesek szerint csak színjáték az egész. Orbánnal kedd óta nem tárgyaltak, miközben az egész Rogán-ügyet gyorsan lezavarta a párt, Kósa Lajos máris a Fidesz-frakció élén áll.

Felelősséget Rogánért? Na, azt nem!

Lázár fő gondja – amit a csütörtöki kormányinfón is kifejtett -, hogy nem szeretné, ha felelősséggel tartozna az alá beosztott, de szabadon mozgó Rogán tetteiért. “A végrehajtó hatalomhoz felelősségnek is kell társulnia” – utalgatott erre csütörtökön Lázár.

A miniszter egy Habony Árpádhoz, Orbán spin doctorához közel álló forrás szerint túl messzire ment abban, hogy “a Főnököt zsarolja”.

Menesztve nem lesz, de rosszabbak lettek a tárgyalási pozíciói. Ráadásul nemrég zárták le a Rogán-Lázár háborút, legalábbis a személyes részét, így nem hangzik elsőre jó ötletnek, hogy a két politikus együtt dolgozzon. Többször volt szó az utóbbi időben arról, hogy Lázár egyszerű hódmezővásárhelyi képviselőként vagy a magánszektorban folytatná. Felmerült régebben egy olyan verzió is, hogy Orbán átül a megerősített elnöki székbe, a helyére pedig Lázár kerül.

Túl messzire ment

Lázár mindenesetre pozícióvesztésben van, a cikk szerint túl határozottan építette ki a saját imázsát, sokszor túl messzire ment, túl sokat szólt be. Orbán eleve szereti versenyeztetni a fiatal fideszeseket, ez is benne van a mostani játszmában.

Lázár János és Rogán Antal (lázár jános, rogán antal, parlament, )
Lázár János és Rogán Antal

A cikk felidézi, hogyan melózta magát Lázár a vezető pozícióba 2010 után, hogyan lett országosan népszerűtlen politikus az urizálásával és kijelentéseivel (meg hogy a kemény ügyeket ő vitte a hátán), majd hogyan próbál ebből év eleje óta kibújni, mondván túl sok a feladata. Eközben sokat bírálta Orbán környezetének ellentmondásos figuráit, így Habonyt, Mészáros Lőrincet vagy Csányi Sándort.

Ki lesz Rogán?

Lázár fő feltétele, hogy maradjon, az tehát, hogy Orbán határozza meg Rogán pontos munkakörét. Viszont benne van a pakliban, hogy ilyen nem lesz. Rogán és a korábban felállított politikai stáb feladata az volt, hogy állítsák meg a kormány népszerűségvesztését. Ez sikerült, ezért kaphat formálisabb beosztást az V. kerület volt polgármestere. Az még amúgy nem dőlt el, hogy a teljes stáb követi-e Rogánt az új pozícióba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik