Belföld

Libasorban engedik be a menekülteket

Röszkénél eltorlaszolták az utolsó olyan szakaszt is, ahol eddig akadálytalanul jöhettek be az emberek Szerbia felől. A hétfői nap eseményei.

21.55

Kollégánk esti fotóival búcsúzunk. Éjféltől a magyar állam szigorúbb határőrizetet vezet be, ez már most látszik – a menekültek a régi röszkei határátkelőnél, rendezetten érkeznek az országba. Természetesen ha rendkívüli esemény történik az éjszaka folyamán, jelentkezünk, reggel viszont egészen biztosan jövünk friss hírekkel.

21.52 Ausztria visszaállítja a határellenőrzést és katonákat vet be

Az ő feladatuk azonban nem járőrözés, hanem a menekültek humanitárius segítése lesz.

21.29

Kollégánk a határ szerb oldaláról arról számolt be, hogy nagyjából elfogytak a belépésre váró emberek. Egy busznyi menekült érkezett, akiket a szerb rendőrök a határátkelőhöz tereltek.

21.07 A levegőben is lezárták a határt

1350 méter alatt tilos repkedni a szerb-magyar határon.

20.59 Jelenlétükkel “fegyelmeznek” a határon a katonák

Mint arról mi is beszámoltunk, gépfegyveres katonákat vezényelt a kormány a szerb határra. A VS.hu azt írja: a több ezer honvédnek egyelőre semmilyen jogosítványa nincs, ottlétük célja a „fegyelmező hatás”. A parlamentben a Fidesz nem tudott négyötödös többséget állítani a mellé, hogy a honvédségi törvény módosítását is sürgősséggel szavazhassa meg, a katonák így leghamarabb szeptember 21. után kaphatnak plusz jogosítványokat. A portál honvédségi forrása szerint a katonák keddtől is csak a kerítésépítésben vesznek részt, demonstratív módon járőröznek, de nincs jogosultságuk beavatkozni, vagy a rendőrökkel közösen fellépni.

20.10 Libasorban jöhetnek be a menekültek

A 24.hu tudósítója a röszkei régi határátkelőről arról számolt be, hogy a menekülteket betonkordonok és rendőrsorfal közepette, libasorban engedik be Szerbia felől az országba. Sokan várnak bebocsátásra, de alapvetően nyugalom van, csak gyereksírást és időnként a rendőröktől hallható “go back” felkiáltásokat lehet hallani.

19.25 Megérkezett a Gyodavagon

Már írtunk többször is a meglepő szerkezetről, amivel eltorlaszolják azt a szakaszt, ahol nem épült meg a határkerítés. Az egész sajtó áhítattal várta, mikor tolják be a Gyodavagont, végre eljött a pillanat. Mutatjuk:

19.10 “Lezárjuk. Láthatja.”

Nézze meg helyszíni videónkat Röszkéről.

18.55 Pintérnek megtiltotta Orbán, hogy nyilatkozzon

Az uniós belügyminiszterek csúcstalálkozója zajlik épp Brüsszelben.

18.45 Röszke hétfőn, kora este

Galéria

Kaufmann Balázs fotói a helyszínről.

18.33 Orbán: Magyarországon nem jöhet létre menekülttábor

A miniszterelnök azt mondta: csak kikényszerítjük azokat a törvényeket, amiket eddig is be kellett volna tartani.

18.16 Éleződik a viszony Ausztriával

Az egyik legsúlyosabb diplomáciai lépést alkalmazta a magyar kormány.

18.03 Magyarország nem biztonságos

Legalábbis egy osztrák bíróság ezt mondta ki egy afganisztáni menekült ügyében, akit a dublini rendelet értelmében visszatoloncoltak volna hozzánk.

17.54 Egyelőre nem bántják a gyodát

Kollégánk a rendőrök rádióforgalmazásából elcsípte, hogy bűncselekményként értékelnék, ha valaki a határkerítés megrongálásával próbálkozna. Erről azonban most nincs szó, a régi röszkei határátkelőig gyalogolnak a menekültek, ahol buszokra rakják őket.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

17.40 Fotókon a Magyar Honvédség csodafegyvere

A gyodavagon. Nézze meg!

17.30 Bezárul a GYODA

Korábban írtuk

Hétfőn délután alapvetően nyugodt a helyzet Röszkén, annak ellenére, hogy készenléti rendőrök álltak fel a határnál – számolt be a 24.hu helyszíni tudósítója. Először “go back” felkiáltással visszafordították a Szerbia felől, a síneken érkező embereket, majd nyugati irányba, a hivatalos határátkelő felé terelték őket. 16 óra után az ott lévő újságírókat is felszólították, hogy távozzanak a kerítés közeléből, mert műveleti területté nyilvánították a helyszínt, de a sajtó képviselői továbbra is ott vannak. A kerítésnél rendőrsorfal állt fel, rövidesen egy vasúti vagonnal torlaszolják el azt a rövid szakaszt, ahol nem épült meg a határzár.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

A határmenti kerítésnél Hódmezővásárhelyről érkezett katonák is vannak, AK-63-as gépkarabélyokkal felszerelve, néhány katonánál nagyobb, AK-74-es fegyver van. Tudósítónk szerint a katonák azt a parancsot kapták, hogy letáborozhatnak a határ közelében, hétfőn már nem kerülnek bevetésre, de később várhatóan szétszórják őket a határ mentén.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

Röszkére kitelepült az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi önkéntes szervezet, akik általában háborús övezetekben látják el a lakosságot. Azt mondták kollégánknak: két napja, amióta a helyszínen vannak, mintegy kétszáz embert láttak el, de sokakra nem jut idő, mert ahogy megérkeznek a határra, a hatóságok már terelik is fel őket a buszokra, vagyis már nem kell hosszú órákon át a gyűjtőponton lenniük az érkezőknek.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

Folyamatosan érkeznek a menekültekkel teli buszok Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról a határ menti Horgosra – számolt be a szabadkai Pannon RTV. A legtöbben értesültek arról, hogy Magyarország keddtől szigorít a határvédelmen, ezért igyekeznek minél hamarabb átjutni, arról viszont már sokan nem tudnak, hogy Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést – áll a tudósításban. Éjfélig akár húszezren is érkezhetnek a településre.

A szerb-macedón határra hétfőre virradóra mindössze ezren érkeztek. Csikós László szerb szociális ügyi államtitkár az MTI tudósítójának azt mondta: Szerbia szinte kiürült, alig néhány ezer menekült van az országban. A politikus arra számít, hogy a magyar határellenőrzés szigorítása miatt megváltozik a menekültek útvonala, az Olaszországba vezető veszélyes tengeri útvonal is feléledhet.

Olvasói sztorik