Közélet

Ausztria visszaállítja a határellenőrzést és katonákat vet be

Ők azonban nem járőrözni fognak, hanem a menekültek humanitárius segítésében vesznek részt.

Ausztria Németország példáját fogja követni, ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, ami hamarosan meg is kezdődhet – jelentette be Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter Brüsszelben, a belügyminiszterek tanácskozása előtt. Osztrák híradások szerint azonban az esti órákig nem kezdték meg a bejelentett ellenőrzést.

Szintén hétfőn az osztrák kancellár közölte, hogy katonákat vezényelnek a határhoz, akik feladata a menekültek humanitárius segítése lesz. Ehhez kedden látnak hozzá. Gerald Klug védelmi miniszter közölte: első lépésként a burgenlandi határrészre fognak összpontosítani, mert ez a mostani menekültáradat fő útvonala. Kitért arra is, hogy a menekültek útvonalától függően más régiókban is bevethetik a katonákat.

Klug közölte: 72 órán belül 2200 katona áll készen majd a szolgálatra, ötszáz már kedd kora reggel elkezdheti a munkát. Arra a kérdésre, hogy mind a 2200 katonát bevetik-e, a miniszter úgy nyilatkozott: az erről szóló döntés a belügyminisztérium hatásköre. Elmondta továbbá, hogy a katonák nem fognak járőrözni a zöld határon, és ellenőrizni sem fognak, hiszen a legtöbb menekült a határátkelőkhöz érkezik gyalog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik