Belföld

Tíz megyében még figyelmeztetés van: érkezik az ősz

Hullámzó frontzónával érkezik a lehűlés, így napközben kis valószínűséggel kialakulhat zivatar is, de az ország keleti felében még a napi átlaghőmérséklet is igen magas lesz.

Szerdán a Dunántúl legnagyobb részén megszűnik a kánikula, ott a középhőmérséklet egyre inkább 25 fok alá csökken. Az Alföldön azonban még 25-26 fok körül, sőt a Tiszántúl északi felén néhol még 27 fok közelében valószínű az átlaghőmérséklet.

Szerdán északnyugat felől egy lassan mozgó, hullámzó frontzóna érkezik, amelynek mentén napközben csak kis valószínűséggel kialakulhat zivatar. Az esti óráktól viszont elsősorban a Dunántúlon már nagyobb eséllyel alakulhat ki zivatar. Zivatarhoz erős vagy viharos széllökés, jelentősebb mennyiségű csapadék, esetleg kisméretű jég társulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 36 fok között alakul: Sopron környékén lesz a leghűvösebb, Szabolcsban a legmelegebb; a Dunántúl nagyobb részén már 30 fok alatti maximum várható. Késő este 18, 29 fok várható, nyugatról kelet felé a magasabb értékekkel.

 
Fotó: Thinkstock 

 

Csütörtökön a többórás napsütés mellett lesznek erősebben felhős időszakok is, de napközben csak helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szél időnként megélénkül, zivatar idején lehet szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúlon lesz a hűvösebb, a Tiszántúl a melegebb.

Pénteken napos és erősebben felhős időszakok egyaránt lesznek, a több felhő északnyugaton, északon valószínű. Napközben szórványosan alakul ki zápor, zivatar, estétől lehet egyre több helyen csapadék. A nyugati, északnyugati szél néhol megélénkül, zivatar idején meg is erősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 22 és 27 fok között valószínű, de délen és keleten még 28, 31 fokig is felmelegszik a levegő.

Szombaton nagyrészt erősen felhős lesz az ég, estefelé szakadozhat jelentősebben a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor, helyenként zivatar. Az északnyugati, nyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 18 és 24 fok között várható, délkeleten még egy-két fokkal melegebb lehet.

Vasárnap szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap. Elszórtan várható záporeső. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé erős lesz, északon viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik