Belföld

Fidesz: egyszerre két csodafegyver is besült

Újra választottak Tapolcán, két hely is megüresedett az önkormányzatnál. A Fidesz hónapok óta tolja a menekültkérdést, de a siker érdekében bevetett még egy újdonságot, hiába.

Toronymagasan nyert a Jobbik Tapolcán, mindkét körzetben, másodjára. Először az országgyűlési választáson nyert Rig Lajos, most az önkormányzatin Pass Sándor és Décsey Sándor.

De hogy? Nagyon. Az önkormányzat jegyzője szerint Tapolca 3-as számú választókerületében a jobbikos Pass Sándor nyert a szavazatok 58 százalékával, az 5-ös számú választókerületben pedig az ugyancsak a Jobbik színeiben indult Décsey Sándor nyerte a választást a voksok 52,4 százalékával.

A 3-as számú választókerületben a független Ács Jánosné a szavazatok 21,4 százalékát kapta. Az MSZP-MLP színeiben indult Kránicz András a voksok 15,8 százalékát kapta. Az 5-ös számú választókerületben a független Horváthné Somogyi Ildikó a szavazatok 25,4 százalékát, az ugyancsak független Toronyi Tibor 14,2 százalékát kapta. Az MSZP-MLP színeiben induló Sásdiné Verebélyi Margit Hajnal a voksok 8 százalékát szerezte meg.

A függetlenek nem is függetlenek

A hónapok óta tartó kormánypárti menekültellenes uszítás tehát nem jött be kampányelemként, ezzel nem sok szavazót mozgatott meg a Fidesz. Mert ők is indultak a választáson, még ha ez elsőre nem is látszik. Ács Jánosné független és Horváthné Somogyi Ildikó független jelöltek mögé álltak be.

Mindenképpen meglepő és furcsa, hogy egy regnáló kormánypárt és nem mondjuk egy elszigetelt ellenzéki párt “bújik el” nevükben független jelöltek mögé, de az április bukás után érthető megmozdulás.

Nem jött be, a Fideszre úgy is nemet mondtak a választók, hogy nem vállalta fel nevében az indulást.

A jobbikos jelöltek mindkét választókerületben több szavazatot szereztek, mint a többi jelölt együttvéve. A siker után a párt azt közölte, többségük van a képviselő-testületben, de ez nem teljesen igaz, ott öt fideszes, öt jobbikos, egy szocialista és egy független képviselő dolgozik majd.

Végleg elbukott a Fidesz

A szavazáskor a pártnak mindenképpen szüksége van egy szavazatra valahonnan. Választhatnak: Fidesz, MSZP, független.

Dobó Zoltán jobbikos polgármester korábban alpolgármesterré tette Lévai Józsefet, akit ezután kizárt az MSZP, függetlenként folytatta. Vagyis 6 szavazatuk van már a polgármesterrel együtt 12 fős testületben, de ez még kevés, azaz szavazategyenlőség. A Jobbik tehát választhat az MSZP-s Buzás Gyula vagy valamelyik fideszes között. Buzás korábban segítette már szavazatával a Jobbikot, ha ez a jövőben is így lesz, akkor a várost a Jobbik-MSZP koalíciója irányítja majd, a Fidesz pedig végleg elbukott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik