Belföld
orban-napszemuvege(960x640).jpg (Array)

Ítéletet hoz ma Orbán, változások jöhetnek a kormányban

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 08. 25. 06:54

Kormánykonferenciát tartanak a kabinet munkájának értékelésére. Szó lesz arról is, mi kell a bizalom további megőrzéséhez.

Korábban a témában:

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, a tanácskozás “lényegében egy kibővített kormányülés lesz”, amelyen a miniszterelnök és meghívott vendégek értékelik a kormány elmúlt egyéves tevékenységét, illetve az elmúlt öt évet. Államtitkári szinten változások jöhetnek a kormányban.

Az eseményen – amelyet hagyományteremtőnek szánnak – részt vesz mások mellett Cséfalvay Zoltán OECD-nagykövet, Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Matolcsy György jegybankelnök, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Csak hűség legyen, meg lojalitás

A Népszava információi szerint Orbán feltétlen lojalitást követel meg kormánya tagjaitól, a nagy többségtől pedig meg is kapja azt. Erről tehát nem kell ma beszélnie a kormányfőnek, de kérdés, hogy akkor mit mond. A tanácskozás ugyanis zártkörű lesz, arról majd a Kormányszóvivői Iroda ad tájékoztatást.

Lázár János a Magyar Hírlapnak úgy fogalmazott, a kormánykonferencia arról szól, milyen kormányzati munka kell ahhoz, hogy 2018-ban újra bizalmat kapjanak, és egyfajta folytatásként megkezdhessék a munka harmadik részét is, ami bizonyos szempontból nehezebb feladat, mint a 2010 utáni kárrendezés volt.

Megkeresik a számokat

A miniszter kifejtette: azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy próbáljanak minél több objektív számot keresni a kormányzati teljesítmény, a demográfiai folyamatok mérésére.

Hozzátette, hogy a Fidesz szeptember ötödikén Kötcsén egyre inkább az ilyen mutatók alapján értékeli majd a politikai helyzetet, míg a szakpolitikai kérdésekről a kormányzat is mérleget von, elemző módon igyekszik visszatekinteni az elmúlt öt, illetve az elmúlt egy évre. Ezt a “harag és részrehajlás” nélküli szakpolitikai önvizsgálatot most tartják meg először, de hagyományteremtő céllal, mostantól minden évben lesz ilyen eszmecsere – mondta a miniszter a lapnak.

Lázár János szólt arról is, hogy szeptemberben tizenötödikén születik majd döntés a kormányzati személycserékről, ami nem rokon- és ellenszenv, esetleg párpolitikai helyértékek alapján történik majd, hanem kizárólag a szakmai teljesítmény alapján.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.