Belföld

A Fidesz újabb működő reformra szeretné felhívni a figyelmet

A Fidesz-frakció szóvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján dicsekedett el az újabb működő reformmal.

A tankönyvpiacon végrehajtott reformok működnek, két év múlva már minden általános iskolás ingyen kapja majd a tankönyveket – jelentette be Dunai Mónika. Hangsúlyozta: a kormánypárt minden támogatást megad a szülőknek ahhoz, hogy nekik is könnyebb legyen az iskolakezdés.

A jövő héten kezdődő tanévben az iskolások túlnyomó többsége ingyenesen vagy kedvezményesen jut tankönyvhöz – közölte. Tájékoztatása szerint a 2015-2016-os tanévben az általános iskolák első, második és harmadik osztályosai kapják térítésmentesen a könyveket.

Gyurcsány, Bajnai, rémálom

A politikus arról is beszélt, hogy a tankönyvpiaci reformokkal véget ért a kiadványok árának “két évtizedes szárnyalása”. Tavaly az átvett tankönyvkiadók tankönyveinek ára átlagosan 15 százalékkal, 2015-re pedig 36 százalékkal csökkent a 2013-as árakhoz képest.

A Fidesz-frakció szóvivője szerint mindezzel szemben a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején “szinte rémálomszerűek voltak a tanévkezdések”. 2005-ben magánkézbe adták a tankönyvkiadást, kiszolgáltatva ezzel a szülőket a magánkiadók üzleti érdekeinek – mondta, hozzátéve: a tankönyvellátás privatizációjával hagyták, hogy a tankönyvek ára akkor az egekbe szökjön, “a gyermekek pedig összevissza tanultak mindenféle tankönyvekből”. A szocialisták kormányzásuk idején még a tankönyvellátásból is üzletet csináltak – fogalmazott Dunai Mónika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik