Belföld

A Jobbik kottájából játszik a Fidesz

gyoda (Array)
gyoda (Array)

Kormányzati szinten is felvetődött az, amit eddig csak a Jobbik hangoztatott, vagyis az, hogy vessék be a honvédséget a migrációs helyzet kezelésére.

Mi is megírtuk tegnap, hogy a Jobbik elnöksége megvizsgálja a honvédség bevonásának feltételeit az államhatár védelme érdekében. Volner János, a párt alelnöke akkor jelezte, számolnak azzal, hogy az “egyre erőszakosabbá váló” illegális bevándorlókkal szemben kell megvédeni a határt, és attól tartanak, a rendőrség kevés a hatékony fellépéshez.

A jobbikos politikus kifejtette, hogy az alaptörvény kétharmados felhatalmazás esetén lehetővé teszi a honvédség Magyarország területén történő bevetését szükséghelyzetben, és ez nem jelent rendkívüli állapotot. Célként jelölte meg az ország területi épségének megmaradását.

A kotta

A Magyar Nemzet mai számában arról ír, kormányzati körökből úgy értesültek, felvetődött a honvédség bevetése a migrációs helyzet kezelésére. A kabinet mérlegeli a lehetőségeket, nem kizárt, hogy alaptörvény-módosítás is lesz. A szakértők szerint azonban nem egyértelmű, békeidőben be lehet-e vetni a haderőt, illetve szükséges-e alaptörvény-módosítás.

Annak szövege szerint ugyanis a Magyar Honvédség feladatai közé tartozik a határok katonai védelme, a menekülthelyzet azonban nem feltétlenül igényel katonai beavatkozást. Más vélemények szerint ugyanakkor elég a kétharmados parlamenti döntés is ahhoz, hogy bevessék a honvédséget, rendkívüli állapot vagy szükségállapot elrendelése nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik