Nagyvilág

Merkel és Hollande a menekültügyről: méltányos tehermegosztásra van szükség

francois hollande, angela merkel (Array)
francois hollande, angela merkel (Array)

A francia elnök szerint csak akkor tartható fenn a schengeni rendszer, ha a tagállamok egységes politikát dolgoznak ki.

Méltányosan kell megosztani a menekültválság terheit az EU tagországai között – jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfői sajtónyilatkozatában, melyet Francoise Hollande francia államfővel közösen tett.

Merkel kiemelte: az Európai Bizottságnak gondoskodnia kell arról, hogy valamennyi tagország betartsa a menekültügyi előírásokat, melyek a menedékkérők regisztrációjára, elhelyezésük és egészségügyi ellátásuk minimális követelményeire vonatkoznak. Olaszországban és Görögországban is ki kell alakítani azokat a menedékkérő-regisztrációs központokat, melyek létrehozásáról a tagállami vezetők már megállapodtak, ebben nem lehet elfogadni a késlekedést – hangsúlyozta a kancellár.

Közös szabványokat kell kidolgozni az elutasított menedékkérők hazatoloncolásáról, azok esetében pedig, akik tartózkodási jogot szereznek, gondoskodni kell a „méltányos tehermegosztásról”. Az EU tagországainak közösen kell meghatározni a „biztonságos származási ország” fogalmát és egységesíteni kell a jogi eljárásokat.

Francoise Hollande hangsúlyozta: a menekülthullámot kiváltó krízisek nem enyhültek, a rendkívüli helyzet tartós marad. Ezért az uniós tagállamoknak össze kell hangolniuk tevékenységüket, közös politikát kell kidolgozniuk. Csak ennek révén lehet fenntartani a schengeni rendszert – tette hozzá.

A francia államfő kijelentette: elkerülhetetlenül szükséges különbséget tenni a védelemre szoruló menedékkérők és az ugyan érthető okok miatt az EU-ba igyekvő, de a menekültügyi előírások értelmében a maradás esélyével nem rendelkező menedékkérők között. A védelemre szoruló menedékkérőket igazságosan kell elosztani a tagállamok között és gondoskodni kell a védelemre nem jogosult kérelmezők “emberhez méltó” körülmények között történő visszatelepítéséről.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik