Belföld
újpest károlyi kórház (Array)

Lőttek az újpesti Károlyi Kórháznak

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 08. 20. 09:03

Csomó osztályt a Honvédkórház vesz át, ezért megszüntetik az újpesti intézményben. A főigazgató hallgat, az újpesti polgármester láthatólag nem örül.

Korábban a témában:

Az aktív ellátást októberben a Honvédkórház veszi át az újpesti Károlyi Sándor Kórháztól, ahol csak a rehabilitáció marad – írja az Index. A lap értesülését az Állami Egészségügyi Központ is megerősítette. Közölték, az újpestieket súlyosabb betegségek esetén már eddig is a Honvédkórházba utalták.

A központ azt várja, mindkét kórháznak javul a hatékonysága és pénzügyi helyzete, mert a cél az egyensúly irányába mutató átszervezés. Az Index szerint amúgy a két telephelyből álló Károlyi Kórház tavaly 9355 beteget látott el 415 ágyon. 160 volt aktív ágy, 255-ön krónikus betegeket, időseket kezeltek, rehabilitáltak. A kórház már korábban is a leépítés áldozata volt, a 2007-es reform idején sok ágyat vesztett.

 

Az idősgondozás felé elmozdult intézmény adóssága novemberben már 620 millió forint volt, míg az átvevő Honvédkórháznak most 4 milliárdos. Bocskay Tamás, a Károlyi Kórház főigazgatója azt mondta a lapnak: “A fenntartó azt csinál a tulajdonával amit akar”. Wintermantel Zsolt IV. kerületi polgármester szerint az önkormányzatot nem értesítették, annyit tudnak, hogy a dolgozókat hétfőn állománygyűlésre hívták.

A polgármester szerint tíz éve folynak tárgyalások a kórházról, amit folyamatosan leépítettek és elvonták belőle a forrásokat, így az ott dolgozók tartották életben azt. Hozzátette, ezért vett át sok rendelőt az önkormányzat, sőt fel is újította őket.

Idén vette át az Állami Egészségügyi Központ a kórházakat, amiknek kifizette az adósságait és racionalizálásba kezdett. Osztályok megszűnése és összevonások várhatóak, bár a kormány állítja, egy intézményt sem szüntetnének meg. Megyénként szervezik újra az ellátást és megszüntetik a párhuzamosságokat. Egy fő intézmény marad megyénként. Budapesten hat kórház maradna. A központ az ingatlanok fenntartásáról, az étkeztetésről, az őrzés-védésről, a takarításról és a beszerzésekről gondoskodik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.