Belföld

Orbán nagy kaszálásra készül, de Orbánt sajnálja

Orbán Viktor (Array)
Orbán Viktor (Array)

A kormányfő néhány hét múlva több embert is leváltana.

Orbán Viktor minden tárcánál váltana le államtitkárokat, de ehhez nem minden minisztere partner – értesült megbízható, de névtelen kormányzati forrásokból a Figyelő. A kormányfő szeptember közepéig akarja meghozni személyi döntéseit. A következő hetek az elmúlt egy év kormányzati munkájának értékelésével telnek.

A kormányban fontos pozíciót betöltő emberek a hetilapnak egyelőre nem akartak neveket mondani, csak annyit árultak el, hogy a legfőbb döntéshozók az agrárügyi vonallal nem elégedettek, illetve az oktatás és az egészségügy az a két terület, ahol szintén gyorsan kopnak az emberek.

A Nemzetgazdasági Minisztériumból távozó Orbán Gáborral a miniszterelnök viszont elégedett volt. A hetilap szerint érdekes, hogy az ő lecserélése nem tetszik “a nagy kaszálásra készülő kormányfőnek”, akinek a környezetéből azt súgták a Figyelőnek, hogy Orbán nem engedte volna el névrokonát, aki képes volt valamennyire fenntartani a harmonikus viszonyt a nemzetgazdasági tárca és a Magyar Nemzeti Bank között.

Balog szerint Orbán nem szól bele, kivel dolgozik…

A miniszter korábban azt mondta, hogy az egyéves kormányzati munka értékelése után is a jelenlegi államtitkáraival akar dolgozni, mert alapvetően elégedett munkájukkal, biztos abban, hogy államtitkári szinten mindenki a helyén marad, mert  Orbán Viktor miniszterelnök nem szól bele, ki kivel dolgozik. Az államtitkárai is szabadon dönthetnek arról, kik legyenek a helyettes államtitkáraik.

A hónap elején Orbán Viktor a kormányhoz közelálló Napi Gazdaságnak azt mondta, hogy egyetlen miniszter leváltását sem érzi időszerűnek, de államtitkárokat lecserél. „Ezen a szinten nekem is vannak javaslataim, és a miniszterektől is kaptam már olyan jelzéseket, amelyek nyilvánvalóvá teszik, hogy az államtitkárok között lesznek cserék.” Korábban egyébként éppen Balog miniszter két emberét, Zombor Gábor egészségügyi, illetve Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárt emlegették azok között, akiket leválthatnak egy kormányzati átalakításnál. 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik