Belföld

Lázár János elforgácsolódott, kiszáll a politikából?

lazar-janos-utcaforum(210x140).jpg (Array)
lazar-janos-utcaforum(210x140).jpg (Array)

Orbán lehetséges utódjaként is emlegették korábban, de ma már az sem kizárt, hogy egy időre hátat fordít a politikának és az üzleti élet felé veszi az irányt. Feltöltődne.

A kormány belső öklének is tartják a Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki bárkinek bátran megmondja, ha nem tetszik neki valami, ezért ma már szinte az egész világgal harcban áll. Konfliktusos a viszonya Tarlós Istvánnal, Csányi Sándorral és Rogán Antallal is, ezért a Figyelő a legfrissebb számában arról ír, Lázár német barátai tanácsára egy időre kiszállna a politikából.

A lap szerint a mai napig zavarja őt, hogy 2010 előtt a belügy élére pályázott, ám Csányi Sándor bankvezér Pintér mellett lobbizott, így végül nem ő lett a befutó. Az említettek mellett több csörtéje volt Schmidt Máriával is, de ugyanez igaz a Borókai Gábor volt kormányszóvivővel való kapcsolatára is, aki jelenleg a Heti Válasz főszerkesztője.

Ezt követően Orbán Viktornak egyre inkább meggyőződésévé vált, hogy a Fidesz második vonalát, közte Lázárt, Rogánt és Szijjártót, tudatosan támadják házon belül, mondta a lapnak egy megbízható forrás. Van is mivel: Szijjártónak ott a Quaestor-botrány, Rogánnak a kétes gazdasági ügyletei, míg Lázárnak a belső, viselt konfliktusai, elsősorban a Fidesz nagy veteránjaival.

A miniszternek az is fájhat, hogy Orbán fontolgatja, Rogánt is átülteti a Miniszterelnökségre, de Lázár kijelentette, ha Rogán jön, ő megy, nem tetszik neki, hogy a jelenlegi frakcióvezető ideje nagy részét a saját pénzügyeire fordítja, és az elbulvárosodást sem nézi jó szemmel.

A jövő kifürkészhetetlen

A Figyelő úgy tudja, Orbán Viktor eltökélt abban, hogy 2018 után is ő vezesse az országot, úgy látja, a Fidesz csak vele képes választást nyerni. Csakhogy szerint a mostani kormányzati struktúra is túl tagolt, még koncentráltabb minisztériumi rendszert szeretne. A kérdés csak az, Lázár vállalna-e még négy év miniszterséget. Intellektuális kihívásként éli meg a dolgot, de saját csapatának már többször beszélt arról, hogy át kell gondolnia, mennyi munkát képes elvégezni. Így könnyen elképzelhető, hogy beiktat egy néhány éves szünetet és valamelyik nagyvállalatnál helyezkedik el.

Lázár ugyanis kifejezetten jóban van a német üzleti körökkel, például az Alföldi Porcelánt megvásárló Villeroy & Boch elnökével, Wendelin von Boch-Galhauval.

Ezek mellett példaként lebeg a szeme előtt a francia példa, Sarkozy pályáját folyamtosan figyeli. A volt francia elnök is polgármesterként kezdte, miniszter is volt, végül vezette országát. Mandátuma lejárta után egy kicsit a háttérbe vonult, most kezd megint előtérbe kerülni. Lázár sok párhuzamot lát kettejük karrierje között. A minisztert tehát foglalkoztatja a gondolat, hogy egy időre hátrébb lépjen, nem hessegette el egyből a német ismerősei által felvetett lehetőséget.

Ugyanakkor mérlegelnie kell azt is, hogy Magyarország abból a szempontból sem Franciaország, hogy aki itt kilép a politikából, annak nagyon nehéz a visszatérés, nálunk ennek a hagyománya még nincs meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik