Pénzügy

Ismert internetes vállalkozók ellen emeltek vádat

internetfüggőség (Array)
internetfüggőség (Array)

A Fővárosi Főügyészség az ügyben az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat H. Endrével és testvérével, H. Jánossal, valamint hét további társukkal szemben.

A vádirat lényege szerint H. Endre I. rendű és H. János II. rendű vádlottak 2009. évben elhatározták, hogy a tulajdonukban lévő két – főleg médiareklámokkal, valamint internetes oldalak üzemeltetésével foglalkozó – gazdasági társaság tevékenysége után fizetendő általános forgalmi adót (áfa) fiktív számlák felhasználásával jogosulatlanul csökkentik.

Ennek érdekében a vádlottak két másik, színlelt vállalkozói tevékenységet végző cégtől fiktív számlákat fogadtak be egyebek mellett weboldalak készítése, fejlesztése, karbantartása, valamint piackutatás címén, majd a valótlan tartalmú számlákat szerepeltették a könyveléseikben, valamint az adóbevallásaikban.

A színlelt tevékenység leplezése érdekében H. Endre I. rendű vádlott a vád szerint a valótlan tartalmú számlákon feltüntetett összegeket látszólagos pénzügyi teljesítésként átutaltatta a fiktív számlákat kiállító két cég bankszámláira, majd ezen összegeket a stróman ügyvezetők készpénzben felvették és visszajuttatták a vádlotthoz.

Fenti cselekményükkel az I. rendű ás II. rendű vádlottak – utóbbi mint bűnsegéd – 2009 októbere és 2011 szeptembere között összesen több mint 1,3 milliárd forint összegű fiktív számlát fogadtak be a két cégtől, és ezzel mintegy 260 millió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek.

Az ügy további vádlottjai között szerepel a fiktív számlákat kibocsátó cégek tényleges irányítója, azok stróman ügyvezetői, valamint egy közvetítő személy.

A más bűncselekmények mellett vád tárgyát képező, az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntettének törvény szerinti büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik