Belföld
Felhőszakadás (Array)

Kiadták a riasztást, elemezték az özönvíz okait

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 08. 18. 15:55

A heves csapadékot a nyugat-délnyugat felől ránk helyeződő ciklon meleg nedves szállítószalagja okozta.

Kedden és szerdán a Budapest-Békéscsaba vonaltól északkeletre várható ismétlődő eső, zápor, helyenként zivatar is. Zivatar kedden az említett területen több helyen, szerdán csak elvétve alakulhat ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat újra citrom- és narancssárga (első- és másodfokú riasztást) adott ki a keleti országrészre. A csapadéksúlypontja a Balassagyarmat-Nádudvar-Debrecen tengely mentén lehet. Ott több helyen 20-40, néhol felhőszakadásból akár 40-60 mm, vagy még ezt is meghaladó csapadék hullhat, amely főként a hegyvidéki területeken villámárvizet is okozhat. A csapadék ismétlődő jellege miatt az átlagos csapadékmennyiség meghaladhatja a 15-25 mm-t, néhol 30 mm-t is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemezte a vasárnapi és hétfői özönvíz és okait is. Emlékeztetett rá, hogy a Kárpát-medencében a Prága-Szabadka vonal 50-100 km-es körzetében sokfelé hullott 40-135 mm közötti csapadék, amit nem egy helyen heves villámlás, jégeső és szélvihar kísért. Ez főként a Balaton partján, illetve a főváros térségében okozott komoly gondokat a közlekedésben.

A heves csapadékot a nyugat-délnyugat felől ránk helyeződő ciklon meleg nedves szállítószalagja okozta.

Az ilyen szállítószalagok általában a ciklon meleg szektorában, a hidegfront előtt találhatók, és a Genovai-öböl, a Tirrén-tenger, Adriai-tenger, ritkábban az Égei-tenger vagy a Fekete-tenger térségéből szállítanak meleg, nedves levegőt térségünkbe. A mostani szállítószalagban a kihullható víz mennyisége térségünkben elérte a 40-50 mm-t (1 négyzetméter területű függőleges légoszlopban a talaj és a 10 km közötti légrétegben 40-50 liternyi víz volt), ez az augusztusban szokásos mennyiség több mint kétszerese.

Az alsóbb légrétegekben még meleg, a magasban azonban már hidegebb levegő áramlott fölénk, ennek és a nedvességnek köszönhetően rendkívül instabillá vált a légkör. A ciklon mélyülése, közeledése miatt emellett nagy térségben jött létre feláramlás, míg a talaj közelében konvergencia vonalak (összeáramlási vonalak) alakultak ki. A labilis, nedves levegő, illetve a feláramlás és a talajmenti konvergencia rendkívül kedvező feltételeket nyújtott a felhőszakadások létrejöttéhez.

Más ez a zivatar

A szállítószalagon létrejövő zivatarok nagymértékben különböznek a nyáron jellemző hőzivataroktól, illetve a hidegfrontokon létrejövő zivataroktól, hiszen azok 20-30 perc alatt átvonulnak, megszűnnek, majd utánuk újabb zivatarok már nem alakulnak ki. Ezek a zivatarok azonban más jellegűek, hiszen a nedvesség utánpótlása állandó, a kialakulásukhoz szükséges feltételek hosszú ideig fennállnak vagy újra termelődnek, így hosszan tartó vagy ismétlődő zivatarok alakulnak ki.Ennek voltak köszönhetőek az elmúlt két nap felhőszakadásai.

Budapesten a belvárosban 51 óra alatt több mint 139 mm csapadékot mértek, ebből 80 mm hétfőn este 1 óra alatt esett le. Az ehhez hasonló felhőszakadások nem gyakoriak hazánkban, de  nem is példa nélküliek, hiszen 1953. június 9-én Dad községben 260 mm esett 24 óra alatt, de Budapesten is volt már hasonló, 2014. 08. 06-án 76 mm, 1937. 05. 23-án 93,9, 1963. 09. 08-án 115.5 mm, 1987. 04. 10-én pedig 86.6 mm csapadékot mértek.

Kedden, szerdán még további eső, zápor, néhol zivatar, felhőszakadás az ország északkeleti harmadában (főként a Budapest-Debrecen vonaltól északra) várható további 10-20 mm csapadék, de a hevesebb zivatarokban kis területen 50-60 mm is leeshet. A következő csapadékhullám várhatóan csütörtökön közelít meg bennünket, de már inkább a tőlünk délre és keletre eső térségekben (Horvátország, Szerbia, Erdély) okoz komolyabb csapadékot – írta a szolgálat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.