Belföld

A harcsás fish&chips kinyírja a hekket!

A fövenyesi Kalóz büfé akkorát alkotott, hogy abba még az atlanti tőkehalak is beleremegtek: ez lett a legjobb idei strandétel. Nagy gasztroverseny zárult le a tóparton, a cél a vacak strandkaják lecserélése.

A fövenyesi Kalóz strandbisztró Harcsa és Krumpli étele nyerte el az idén először kiosztott év strandétele díjat – közölte Kardos Gábor, a balatoni büfékultúra és a kínálat megújítását célzó versenyt elindító Balatoni Kör elnöke az MTI-vel.

Az előválogatást az éttermek és büfék kritikájával is foglalkozó We Love Balaton végezte. A zsűrit a régió ismert vendéglátósaiból és borászaiból álló Balatoni Kör tagjai adták. A remények szerint a győztes étel, vagyis a “balatoni Fish and Chips” felveheti majd a versenyt az üdülőövezet kínálatában a “tájidegen” hekkel.

A Hír24 ítélete

Szemfüles munkatársunk természetesen Kardosék előtt felfedezte már Fövenyes ez olajban csillogó gyöngyszemét. Kezdjük a harcsával: szálkamentes, szép, fehér húsú hal, kellemesen roppanó panírral van bevonva, a hal maga meg úgy omlik az ember szájába, mint alsó rakpart a Dunába. A krumplit is eltalálták, nem valami ergya mirelittrágyát csapnak a sokat látott ipari étolajba, hanem igazi, vastagon szelt ízletes burgonya megy a sokat látott ipari étolajba. A fűszerezés patent, és az egész azzal az isteni kétféle – tartárjellegű, de jobb és fűszeres paradicsomszószos – öntettel meg végleg jobb, mint három Lázár-sajtótájékoztató fűszoknyás lányokkal Giró-Szász András helyett. Ja, és a vicc, hogy azt hinné az ember, ez egy hangyapöcsnyi adag, de a végén még a korsó Kőbányai is alig csúszik le, annyira jóllakunk vele.

A Karám, a Neked főztem és a Tató is jól járt 

A zsűri további nyolc vendéglátóhelyet is kiemelt. A strandbüfék közül a gyenesdiási Karám büfé lángos falatkáit, a zamárdi Chef Beach és a zánkai Neked főztem helyi alapanyagokból készített különlegességeit.

Kikötői bisztró kategóriában a csopaki Code Zerót tartották a legjobbnak a minőségi barbecue balatoni meghonosításáért. Elismeréssel szóltak a tihanyi hajóegylet bárjának, a the Barnak a kreatív ételkóstolójáról, a füredi Matróz étterem vega burgeréről és a széplaki Tató kisvendéglő Balaton alakú lángosáról is.

 

Hekkerek kíméljenek!

Kardos kifejtette, nehéz a strandbüféknek egy rövid szezon alatt kigazdálkodni a magas bérleti díjakat, ebben előrelépést hozhat, ha különleges minőség és helyi specialitások nyújtásával ősszel és tavasszal is magukhoz csalogatják a vendégeket.

A versenyt indító Balatoni Kör tagjainak kínálatát külön értékelték az I love Balaton honlap munkatársainak szavazatai alapján. Közülük az év strandétele Bezerics Dániel harcsakolbászos hot dogja lett, ami a nyár népszerű újdonsága lett Bogláron, Keszthelyen és Badacsonyban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik