Belföld

Itt a riasztás: még keményebb lehet a vihar

Becsi-ut(960x640).jpg (Array)
Becsi-ut(960x640).jpg (Array)

Emelte a riasztás szintjét a meteorológiai szolgálat, komoly eső csaphat le az érintett területeken.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Magyarország jelentős részére kiadta az elsőfokú riasztást, több területre pedig a másodfokút is felhőszakadás miatt – derül ki a szakszolgálat veszélyjelzéséből. (A riasztás aktuális helyzetét itt lehet követni.)

Hétfőn több hullámban, összességében sokfelé várhatóak zivatarok felhőszakadással (lokálisan rövid idő alatt 30-50 mm feletti csapadék), főleg keleten egy-egy zivatart 60-80 km/h feletti széllökés és jégeső is kísérhet. Éjszaka nyugat felől stabilizálódik a légkör, de az ország középső, keleti, északkeleti részein továbbra is lehetnek zivatarok. Kedden az ország keleti, északkeleti részére (Északi-középhegység, Észak-Alföld, Tiszántúl) korlátozódik a zivatartevékenység, melyeket rövid idő alatt lehulló, 30 mm-t meghaladó csapadék is kísérhet.

A riasztások kiadására általában akkor kerül sor, amikor az említett veszélyes időjárási elemek kialakulása az adott területen már a közeli órákban (általában 0,5–3 óra múlva) várható. A riasztások érvényességi időtartama a veszélyes időjárási eseménytől függően 3–6, vagy akár 6–12 óra is lehet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közölte: a közlekedőket arra kérik, hogy fokozott figyelemmel vezessenek, mert a vihar ágakat szaggathat le, fákat dönthet ki. Az autóvezetőknek azt javasolják, hogy felhőszakadás esetén álljanak félre, mert a hirtelen lezúduló eső erősen rontja a látási viszonyokat. Hozzátette: áramszünetekre is lehet számítani. A hétfői viharok nyomán egyébként 200 riasztást kaptak a tűzoltók, jellemzően kidőlt fákat, letört ágakat kellett eltávolítaniuk, az erős szél tetőcserepeket sodort el és pincéket is elöntött a víz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik