Belföld

Lecsapott a vihar: villám gyújtott fel egy házat, tetőket rombolt a szél

Eső a Szigeten (Array)
Eső a Szigeten (Array)

Dunakilitiban kiöntötte az eső a kempingezőket, áramkimaradás is volt, és villámlás miatt egy ház is kigyulladt, Vállajon szétszedte a tetőket a szél.

Országszerte számos helyen okozott károkat a vasárnap érkezett vihar. Több helyen, köztük a fővárosban jelenleg is dolgoznak a tűzoltók.

Iskolában aludtak a kempingezők

Vasárnap éjfélig mintegy kilencvenszer riasztották őket. Főként leszakadt faágak, valamint a hirtelen lezúduló felgyülemlett csapadékmennyiség okozott gondot. A Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitiben például egy kempingben a nagy esőzés miatt többen hazamentek, másokat pedig az iskolában szállásoltak el.

A vihar során több településen volt áramkimaradás is. Csongrád megyében, Szegeden pedig villámcsapás miatt gyulladt ki egy lakóépület.

Hétfő hajnal óta újabb károkról érkeznek bejelentések, Csongrád megyében és Budapesten jelenleg is dolgoznak a tűzoltók. Személyi sérülésről a katasztrófavédelemnek nincs információja – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdu Márton az MTI-vel.

Lakhatatlanná is vált egy megrongált ház

Tizenhét lakóház tetőszerkezetét rongálta meg a viharos erejű szél vasárnap este a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállajon – közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Dóka Imre elmondta, a Rákóczi utcában kilenc, a Béke utcában hat, a Báthory utcában pedig két megrongálódott ingatlanhoz kérték a megye tűzoltóegységeinek segítségét.

 
A Szigeten is lecsapott a vihar (Fotó: MTI / Balogh Zoltán) 

Az egyik lakóház lakhatatlanná vált, az ott lakó két felnőtt és egy gyermek rokonokhoz költöztek – ismertette a szóvivő.

A magyar-román határ melletti településen több villanyoszlop is megsérült a viharban, az átmeneti áramkimaradás negyvenöt fogyasztási helyet érintett.

Ömlik majd az eső a nyakunkba

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a felhőszakadás és heves zivatar veszélye miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki hétfőre. A felhőszakadás miatt a fővárosra és Pest megyére valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat.

Emellett keleten helyenként még hétfőn is tartósan 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható. Így Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hőség miatt is másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik