hende-csaba(1)(2)(960x640).jpg (Array)
Belföld

Hende jó hírt kapott parancsőrtisztjétől


Mikor a miniszter megkérdezte, hogy milyenek a fiatal tisztek, Tar László nem kertelt: jobbak, mint amilyenek mi voltunk – mesélte a honvédelmi miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem diplomaátadó ünnepségén.

Hende Csaba elmesélte: parancsőrtisztjét, Tar Lászlót – aki egykor felderítőként végzett, megjárta Afganisztánt, és nemrég tért vissza az Egyesült Államokból – felkérte arra, hogy “nézzen utána” a most végzett tisztjelölteknek. Hende Csaba szavai szerint a katonatiszt úgy fogalmazott: “Ezek a fiatalok jobbak, mint amilyenek mi voltunk.” Tapasztalatai szerint az avatás előtt álló tisztjelölteket fölényes nyelvtudás, magabiztos informatikai tudás jellemzi, és öntevékeny hozzáállásukkal is bizonyították alkalmasságukat a katonai pályára.

Új időszámítás kezdődött

Hende Csaba beszédében kitért arra is, hogy idén júliusban új időszámítás kezdődött a Magyar Honvédségben: bevezették a katonai életpályamodellt, amelynek részeként 2019 januárjáig összesen átlagosan 50 százalékkal emelkednek a katonai fizetések.

A miniszter kiemelte továbbá, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Ludovika Zászlóalj pár éves, közös történetében egy újabb fejezet zárul. Hende Csaba ugyanakkor kiemelte: a most végzettek egyetemi éveik során nemcsak tudást, élethivatást kaptak, hanem – a korábbi időszakokkal ellentétben – megtapasztalhatták “egy jó ügyért dolgozó, kitűnő bajtársakból álló, egy igazi honvédalakulat világát”.

Patyi András, az egyetem rektora köszöntőjében kiemelte: a Magyar Honvédség a hazáért tenni, áldozni képes parancsnokokat követel meg. Ehhez komoly képességekkel, kiemelkedő tudással, bátorsággal, kitartással kell rendelkezniük. A rektor felidézte: a száz évvel ezelőtt megnyílt olasz fronton – ahol sok magyar katona is harcolt – ország, világ láthatta, hogy bátorsággal és kitartással a nagy túlerő is legyőzhető.

Itt is előkerült a bevándorlás

A rektor szerint a “mai törvénytelen bevándorlástól”, annak ismert és még ismeretlen terheitől rogyadozó Európa, valamint a szomszédos országban zajló háború ellenére még mindig vannak, akik megkérdőjelezik a hadsereg szükségességét. Felhívta a figyelmet, hogy a katonák feladatai közé tartozik – mint azt az alaptörvény is rögzíti – Magyarország függetlenségének, területi épségének és határainak védelme is. Ez utóbbinak napjainkban kiemelt szerepe lett – emelte ki.

Az egyetem rektora a végzett tisztjelölteknek megköszönte bátorságukat, hogy a honvéd tiszti hivatást választották, a követelményeket teljesítették és készen állnak a szolgálatra.

Az ünnepségen a rektor és Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar Főnöke elismeréseket adott át mindazoknak, akik kiemelkedő tanulmányi eredményt értek el.

Az ünnepségen Hende Csaba a végzett honvédtisztjelölteknek átadta szablyájukat. A tisztjelöltek a hagyományokhoz híven augusztus 20-án, csütörtökön a Parlament előtti Kossuth téren mondják majd el katonai esküjüket, amelyet a most átvett kardjuk meglendítésével “A hazáért mindhalálig!” felkiáltással zárnak.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.