Belföld

Lázár: Andy Vajna átment az átvilágításon

Lázár János sajtótájékoztatója (Array)
Lázár János sajtótájékoztatója (Array)

A jövő héten döntést hoz a kormány a tranzitországokba tervezett kampányról, amelyben az útnak indulók kedvét kívánják elvenni.

A kampánnyal a szervezett, Magyarországról Nyugatra vezető embercsempész-útvonalat akarják megtörni – jelentette be Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Azt viszont cáfolta, hogy az Iszlám Állam területén, Szíriában és Irakban kampányolnának.

Ellentmond a CÖF-nek

Lázár János közölte, az a célja ezzel a kormánynak, hogy világossá tegye, nem érdemes elindulni Magyarország irányába, mert megváltoztak a jogszabályok és épül a határzár. A kormány keddi ülésén dönt a kampány elindításáról.

 
Fotó: MTI / Bruzák Noémi 

A miniszter megköszönte a civileknek, a civil szervezeteknek, hogy segítették az országba belépőket. Kiemelte Sólyom László volt köztársasági elnök és Lévai Anikó támogatását. Mindezzel ellentmondanak a CÖF álláspontjának, amely kifogásolta Solyom László szerepvállalását.

A miniszter beszélt arról is, hogy augusztus 25-én egy konferenciával elkezdődik a kokrmány munkájának a kiértékelése, szeptember 15-ig pedig a miniszterelnök meghozza a személyi konzekvenciákat.

Vajna András György átment

A régóta várt kérdésre is megválaszolt Lázár János:Vajna András György nemzetbiztonsági átvilágítását az Alkotmányvédelmi Hivatal elvégezte, és „Vajna András György kockázati tényezőt nem jelent, tiszta, részt vehet az országépítő munkában.

A miniszter megjegyezte, nagyon sajnálja, hogy a filmalap vezetője esetében nem voltak elégségesek a sikerei a bizalomhoz, hiszen a siker nem bűn, hanem erény.

“Nevetségesen kevés” az Európai Bizottság által az országnak megítélt 64,1 millió euró a bevándorlási helyzet kezelésére – mondta Lázár János. A miniszter arra reagált, hogy az Európai Bizottság 2,4 milliárd eurós támogatást hagyott jóvá hétfőn a 2014-2020-as időszakra tizenkilenc EU-tagország megsegítésére, ezen belül 64,1 millió eurót Magyarországnak, hogy javítsák a menekültek befogadására szolgáló kapacitásaikat, illetve a határaik biztonságát.

Méltánytalan és igazságtalan, hogy ebből a keretből Magyarországnak ilyen kis összeg jut, holott az egyik legveszélyeztetettebb ország.

Azzal kapcsolatban, hogy a támogatás két fő kedvezményezettje Olaszország és Görögország, 558, illetve 474 millió euróval, a miniszter azt mondta, a régi tagállamok javára “lobbizás történt rossz értelemben”, és ezt Magyarország szóvá teszi Brüsszelben.

Előrehozott pályázatok

A jövő keddi kormányülésen azt fogom javasolni, hogy a korábbi gyakorlattal szemben a 2014-2020-as uniós támogatási keret összes, azaz mintegy 12000 milliárd forintnyi forrását 2017. június 30-ig megpályáztassuk, azaz kiírjuk az összes ehhez kapcsolódó pályázatot – mondta a miniszter.

A Portfolio.hu szerint ez a döntés azért rendkívüli horderejű, mert ezt a pályázati keretet normál esetben és az elfogadott Operatív Programok menetrendje alapján csak 2020-ig elosztva tervezték meghirdetni, de ezt most a következő 2 évre előrehozzák, ami igen jelentősen megváltoztatja a magyar makrogazdaság következő évekbeli pályáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik