Belföld

A TEK a repülőkön is akciózhatna

TEK(960x640).jpg (Array)
TEK(960x640).jpg (Array)

Veszélyben a haza légtere, így egy tervezet szerint a terrorelhárítás is lecsaphatna a repülők fedélzetén a garázdákra.

Bővíti a Terrorelhárítási Központ (TEK) jogkörét a kormány, legalábbis ez a pont is szerepel a Magyar Nemzet szerint az általuk megszerzett kormányhatározat-tervezetben. A haza védelmét akarja ebben erősíteni a kormány a migrációs válság miatt.

A TEK jogkörbővülésének egyik fontos eleme lesz, hogy a levegőben is beavatkozhatnak, felléphetnek a légi közlekedés biztonságát sértő vagy veszélyeztető jogellenes cselekményekkel szemben, elfoghatnak és előállíthatnak embereket. Mindezt a nyomozó hatóságok, a rendvédelmi szervek és az ügyészség felkérésére tehetik meg.

Példának felhozzák, hogy csoportos garázdaság esetén a repülőgép fedélzetén is beavatkozhat a TEK, mégiscsak “kiemelt közérdek” a légi közlekedés védelme. Azt nem tudni, mi indokolta a szokatlan módosítást (ráadásul azt sem, hogy fognak a TEK-esek a repülőkre kerülni, lesz-e egyfajta légimarsall-szolgálat), a Belügyminisztérium nem is válaszolt a lapnak lapzártáig.

Közben azt is megtudta a Magyar Nemzet, hogy a gazdák már főtt étellel is elláthatják a szerb határkerítést építő munkásokat és katonákat, eddig ugyanis az ország 15 településéről jelezték, hogy segítenének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik