Belföld

Nem tehetjük meg, hogy nem veszünk tudomást a kerítés mögött álló emberekről

gyoda (Array)
gyoda (Array)

A menekülőket lövésekkel sem lehet megállítani, a börtönnel fenyegetés pedig csak az amúgy is túlterhelt igazságszolgáltatásra ró új terhet.

A kormány szerint azért van szükség a szerb-magyar határon húzódó kerítésre, mert visszatartó erőt jelent, de a gyakorlatban ez nem túl valószínű, hogy teljesülhet – írja az Index. A kerítés a határ vonalától beljebb épül, tehát a menekülteknek át sem kell jutniuk rajta, hogy magyar területen legyenek. Ha viszont már magyar földön vannak, a magyar államnak kötelessége, hogy kezdjen velük valamit, az uniós jog és a menekültekre vonatkozó genfi egyezmény értelmében nem tehetjük meg, hogy nem veszünk tudomást a kerítés mögött, de már a magyar határon belül tartózkodó emberekről.

Persze volt már példa hasonló esetre, hogy gyerekek és nők étlen-szomjan fekszenek a kerítés túloldalán, míg a rendőrök békésen portyáznak, de nem Európában, hanem Malajziában, ahol ezrek hánykolódtak hónapokig a tengeren, mert nem engedték őket kikötni.

Spanyolország is próbálkozott azzal, hogy a Marokkóból érkező menekültek ellen körbekeríti két afrikai enklávéját, Melillát és Ceutát. Az évek során háromsoros, hét méter magas védvonalat építettek ki, amiket mozgásérzékelőkkel, kamerákkal, reflektorokkal pásztáznak és helikopterrel köröznek fölötte. Egy alkalommal több mint négyszázan másztak át egyszerre, a spanyolok gumilövedékkel lőtték őket, de ennek sem volt visszatartó hatása, pedig többen meg is haltak, amikor lezuhantak a kerítésről. Voltak, akiket a határőrök vertek meg brutálisan. Spanyolország mindezekért komoly bírálatot kapott az uniótól, a gyakorlat ellen felszólalt az Európai Tanács emberi jogi biztosa és az Európai Bizottság is.

Spanyolország végül úgy igyekezett megállítani a menekültáradatot, hogy előnyös kereskedelmi egyezményeket kötött Marokkóval, cserébe az afrikai ország is felhúzott egy kerítést a saját oldalán is. Marokkóban az európai humanista nézőpont már nem érvényesül, így itt akár éleslőszerrel is lőhetik az átmászókat. Megállította ez az embereket? Persze, hogy nem.

A Fidesz azzal, hogy a kerítés átvágását bűncselekménnyé változtatja, újabb problémákat okozhat – a börtönök már most is túlzsúfoltak, a bíróságok leterheltek, a büntetőeljárásoknak költségeik vannak, ráadásul adott esetben már a mostani jogszabályok szerint is büntetendő lehetne a cselekedet, így végeredményben inkább csak a közigazgatást és igazságszolgáltatást terhelik le az intézkedéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik