Belföld

Lázár duplázná a határzárat a teljes szerb határon

határzár építés1 (Array)
határzár építés1 (Array)

Bár kevésszer szakították át a kerítést, a miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a teljes 177 kilométeres szakaszon kettőzni kellene.

Lázár János szerdán egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, véleménye szerint mindkét ideiglenes határzárat a teljes szakaszon meg kell valósítani, annak ellenére, hogy eddig viszonylag kevésszer vágták át vagy szakították fel a kerítést.

Képviselőként kéri a duplázást

Egészen biztos, hogy az augusztus végéig elkészülő ideiglenes határzárnak az a változata, amely jelen pillanatban a határszakasz nagy többségén épül, bizonyos szakaszokon – a migrációs nyomástól függően – megerősítésre szorul – mondta Lázár János, megjegyezve ugyanakkor, hogy már most is lényegében két típusú határzár épül párhuzamosan.

 
Fotó: MTI / Máthé Zoltán 

Csongrád megyei országgyűlési képviselőként kérni fogja a kormánytól, hogy az általa képviselt megyében kettős határzár legyen.

A kormányzat azon döntéséről is beszélt a miniszter, hogy az ideiglenes menekülttáborokat kiviszik lakott területről. Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte, hogy a lakossággal, a civilekkel és az önkormányzatokkal is folyamatosan egyeztessen a belügyminiszter.

Gyanúsan sok készpénzzel érkeznek

A tervek szerint az ideiglenes menekülttáborokat azt érintett lakott településeken kívül állítják fel. Például elhagyott lőtéren, ami több kilométerre van a lakosoktól.

Beszélt arról, hogy a déli határ mellett élőkhöz naponta jutnak el a szervezett embercsempészetre utaló jelek. Megmagyarázhatatlanul sok készpénz van az illegális határátlépők egy részénél, “amit nyilvánvaló, hogy korrupcióra használnak fel” – mondta Lázár János, hangsúlyozva: “nem politikai menekültekkel szemben húzzuk fel az ideiglenes határzárat, hanem embercsempészekkel és illegális határátlépőkkel szemben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik