nav(2)(2)(960x640).jpg (Array)
Belföld

Külföldön vadászik áfacsalókra a NAV

Ha az áfa elsunnyogásáról van szó, nem lehet elég messzire futni az adóhatóság elől.

Az utóbbi fél évben összesen csaknem kétezer, naponta átlagosan 10 megkeresést küldött a külföldi hatóságoknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a magyar cégek, illetve magánszemélyek adózásának tisztázása érdekében – írja a Napi Gazdaság,

Kis Péter András, a szervezet szóvivője a lapnak elmondta: leggyakrabban az áruforgalmi adóval (áfa) kapcsolatban kért nemzetközi segítséget a NAV, főként Németországtól, Szlovákiától és Romániától.

A küldeményekben a magyar adóhivatal túlnyomórészt a látókörébe került cég külföldi üzleti kapcsolatairól és ügyleteinek körülményeiről érdeklődött. Olykor pedig a NAV azért keresi meg a külföldi hatóságokat, mert saját lehetőségeit már kihasználta, nem tud több érdemi adatot szerezni, miközben még tisztázatlan körülmények vannak a vizsgált esetben.

A bűnügyi válaszok néhány hónap alatt is megérkezhetnek, de előfordul, hogy évekig eltart, amíg értékelhető információ áll a NAV rendelkezésére. A nagy kárt okozó áfacsalások többsége éppen a közösségi szabályok kijátszásával történik, pozitív fejlemény azonban, hogy az Európai Unió tagállamai között gyorsabb a segítségnyújtás.

Ajánlott videó