Belföld

Külföldön vadászik áfacsalókra a NAV

nav(2)(2)(960x640).jpg (Array)
nav(2)(2)(960x640).jpg (Array)

Ha az áfa elsunnyogásáról van szó, nem lehet elég messzire futni az adóhatóság elől.

Az utóbbi fél évben összesen csaknem kétezer, naponta átlagosan 10 megkeresést küldött a külföldi hatóságoknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a magyar cégek, illetve magánszemélyek adózásának tisztázása érdekében – írja a Napi Gazdaság,

Kis Péter András, a szervezet szóvivője a lapnak elmondta: leggyakrabban az áruforgalmi adóval (áfa) kapcsolatban kért nemzetközi segítséget a NAV, főként Németországtól, Szlovákiától és Romániától.

A küldeményekben a magyar adóhivatal túlnyomórészt a látókörébe került cég külföldi üzleti kapcsolatairól és ügyleteinek körülményeiről érdeklődött. Olykor pedig a NAV azért keresi meg a külföldi hatóságokat, mert saját lehetőségeit már kihasználta, nem tud több érdemi adatot szerezni, miközben még tisztázatlan körülmények vannak a vizsgált esetben.

A bűnügyi válaszok néhány hónap alatt is megérkezhetnek, de előfordul, hogy évekig eltart, amíg értékelhető információ áll a NAV rendelkezésére. A nagy kárt okozó áfacsalások többsége éppen a közösségi szabályok kijátszásával történik, pozitív fejlemény azonban, hogy az Európai Unió tagállamai között gyorsabb a segítségnyújtás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik