Belföld

Gáz után pénz sincs: késik a tanárok fizetése

Iskola (Array)
Iskola (Array)

Érettségi és szakmunkás-vizsgáztatás után járó pénzekkel, nyugdíjasként visszafoglalkoztatott tanárok bérével, valamint megbízási szerződéssel dolgozók számláinak rendezésével is gondok vannak a Kliknél.

Megírtuk korábban, hogy több somogyi iskolát is elkezdett lekapcsolni az E.ON gázszolgáltató a rendszerről, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ sokmilliós adósságot halmozott fel. A Magyar Nemzet információi szerint fővárosi és vidéki iskolákból is érkeztek olyan jelzések, hogy sok állami köznevelési intézménynél dolgozó tanár nem jut hozzá időben az őt megillető juttatásokhoz

„Hetek óta várom az érettségi felügyeletért és vizsgáztatásért járó pénzemet. Május elején felügyeltem, és több mint két hónapja kijavítottam a dolgozatokat” – mondta a lapnak az egyik tanár.

Azok az oktatók is bajban vannak, akik megbízással dolgoztak, és a vizsgáztatásokról számlát nyújtottak be a fenntartónak. Van, akinek 40, másnak már 90 napja lejárt a számlája, a panaszok ügyintézése pedig nagyon lassan megy, annyira, hogy már pertársaság alakítását fontolgatják az érintettek.

A lap érdeklődött az államtitkárságnál, ott azt mondták, hogy az érettségi vizsgán való közreműködésért járó díjazást jogszabály írja elő, ezért ezekkel a tételekkel a munkáltatónak mindenképp számolnia kell, hiszen a pluszpénzekre a tanár az illetményén, munkabérén felül szerez jogot. A díjazás mértéke nem elhanyagolható, hiszen a vállalt feladattól és a diáklétszámtól függően százezres összeg is lehet.

Olyan is van, hogy a tanár kénytelen a fizetése után futni, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tanévzáráskor arra hívta fel a figyelmet, hogy hogy országszerte több olyan határozott idejű szerződéssel dolgozó tanárról tudnak, aki június végén még nem jutott hozzá a májusi munkájáért járó fizetéshez, miközben a Klik prioritásként kezeli a személyi kifizetéseket, és folyamatosan rendezi az esetleges elmaradásokat, saját bevallása szerint legalábbis.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik