Gazdaság

Másfél milliárd forint gázdíjjal tartozik a Klik

Iskola(960x640).jpg (Array)
Iskola(960x640).jpg (Array)

A gázszolgáltató attól tartott, hogy az iskolafenntartó rosszhiszeműen megvárja, amíg védetté válik. A Klik közölte: megegyeztek az E.On-nal.

Az Index információi szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) egyedül az E.ON felé nagyjából másfél milliárdos adósságot halmozott fel.

A gázszolgáltató cég hivatalosan még nem nyilatkozott a ki nem fizetett számlákról, de felmerült, hogy attól tartanak, a közoktatási intézményeket fenntartó állami cég rosszhiszemű adós, tudatosan tartja vissza az esedékes díjakat. A nyáron százmilliós nagyságrendben nőtt az Klik adóssága.

A jelenlegi szolgáltatók helyzetét ugyanis gyengíti, hogy a Klik ellátása az év végén átkerül majd az új nemzeti közműszolgáltatóhoz, a Főgázhoz. Az ősszel viszont már megindul az iskolai tanév, így az oktatási intézmények védetté válnak, és az egyre nagyobb adósságok ellenére sem lehet majd lekapcsolni őket a rendszerről.

A Klik azóta közölte: az intézményfenntartó elnöke tárgyalt az E.ON vezérigazgató-helyettesével és megegyeztek a közüzemi szolgáltatónál fennálló tartozások kifizetésének ütemezéséről.

A gázszolgáltató is reagált

Az E.ON a cikkünk megjelenése után lapunkkal azt közölte: az E.ON továbbra is törekszik arra, hogy az oktatási intézmények fenntartásáért felelős Klebersberg Intézményfenntartó Központtal megegyezésre jusson a felhalmozott tartozás rendezéséről.

Azt írták, a cég tudatában van annak, hogy a szolgáltatásból kikapcsolt egységek oktatási célú intézmények, így ennek megfelelően jártak el. Ebből kifolyólag ezek között a gázszolgáltatásból kikapcsolt intézmények között nincs olyan, ahol aktív nyári diák vagy gyerekprogram lenne.

“Az E.ON továbbra is igyekszik mindent megtenni, hogy a helyzet rendeződjön, tárgyalásokat folytat az intézmények fenntartójával annak érdekében, hogy ne történjenek további kikapcsolások, és az ellátotti körben maradhassanak az intézmények” – írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik