Belföld
Golgota(650x433).jpg (Array)

Bíróságon harcolhat meg a jegybank a Golgotáért

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 07. 31. 09:55

Pákh Imre ugyan szívesen eladná az államnak a Munkácsy-képet, de van egy bökkenő: annyit kér érte, amennyit a kép ér. Érdekes, hogy a jegybank mennyivel aláígért az árnak.

Korábban a témában:

Nagy per(patvar) lehet abból, ha az állam végigviszi a védetté nyilvánítási eljárást a Pákh Imre műgyűjtő tulajdonában álló Munkácsy Mihály-kép, a Golgota ügyében – írja a Népszabadság. Miközben a jegybanktól és a Szépművészeti Múzeumtól is bizalommal telve nyilatkoznak arról, hogy nem fizetik ki a Pákh által kért magas árat és a Golgota előbb-utóbb magyar lesz.

Holló Gábor, az Amerikában élő Pákh ügyvédje azt mondta a lapnak, bíróságon támadják meg a Golgota védetté nyilvánítását, mondván az államnak nincs joga megakadályozni, hogy a képet kivigyék az országból. Árnyalja a képet, hogy Munkácsy Párizsban festette azt és ott is adta el, innen került Amerikába. Restaurálásra és egy debreceni kiállításra hozták haza, jelenleg a Déri Múzeumban van.

Golgota(650x433).jpg (Array) 

Hollóék nem értik azt a nemzeti banki nyilatkozatot, miszerint Pákh semmilyen módon nem igazolta, hogy az állam által kínált árnál drágábban vásárolta meg a képet anno. “Most tekintsünk el attól, hogy egy adásvételi megkötésekor teljességgel közömbös, korábban mennyiért vásárolta meg az eladó azt a dolgot, amit értékesít” – mondta az ügyvéd. Szerinte mindig az a kérdés, a tárgy mennyit ér és a vevő hajlandó-e ennyit kifizetni.

Pákh Imre ajánlata a világhírű Christie’s és Sotheby’s aukciósházak becslésén alapul, ők tízmillió dollárra (2,8 milliárd forintra) taksálják a kép értékét. Holló hozzátette, amikor Szegeden állították ki 2012-ben a képet, a biztosító 2,2 milliárd forintra becsülte, ami a mai árfolyamok alapján megfelel tízmillió dollárnak. Ezért a Magyar Nemzeti Bank hatmillió dolláros (1,7 milliárd forintos) ajánlatát nevetségesnek tartják.

A lap szerint egyesek zsarolásként és kényszerítésként ítélik meg a jegybank és a múzeum lépését a védetté nyilvánításról. Holló szerint ez így annyiban igaz, hogy az állam nem tud se zsarolni, se kényszeríteni, de a nevében eljáró természetes személyek igen. Arra nem válaszolt egyértelműen, terveznek-e jogi lépéseket. Pákh mindenesetre többször elmondta, hogy szeretné, ha a Munkácsy-képek Magyarországon lennének, sőt elővételi jogot biztosítana a magyar államnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek