Belföld

19 ezer visszatoloncolt bevándorlóval riogat Pintér

Pinter-Sandor(210x140).jpg (Array)
Pinter-Sandor(210x140).jpg (Array)

Eddig mindössze 780-at küldtek valóban vissza.

Hány ember visszafogadására kell számítani a dublini rendelet alapján? – ezt kérdezte Szelényi Zsuzsanna független képviselő, az Együtt politikusa Pintér Sándor belügyminisztertől.

A tárcavezető válaszában kifejtette, hogy idén január 1. és július 17. között több mint 19 ezer megkeresés érkezett, a legtöbb Németországból és Ausztriából. Június végéig egyébként 66788-an nyújtottak be Magyarországon menedékkérelmet, ebből csaknem 43 ezret azért szüntettek meg, mert a kérelmező a döntés megszületése előtt ismeretlen helyre távozott.

Pintér azt is közölte, hogy július 16-ig az EU tagállamaiból mindössze 780 bevándorlót utaztattak vissza Magyarországra, közülük 766-ot azért, mert itt kezdődött a menekültügyi eljárásuk. A 766 emberből 685-en nem várták meg, hogy ügyükben érdemi döntés szülessen, a kérelem benyújtása után elhagyták Magyarországot.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Németország és Ausztria is diplomáciai úton közölte: nem készülnek arra, hogy tömegesen toloncoljanak vissza menekülteket. Ausztriából hetente tízes nagyságrendben küldenek vissza embereket és Németország is azzal számol, hogy az érkezők nagy része ott is marad. A német sajtó arról is beszámolt nemrég, hogy egy szír férfi ügyében a bíróság döntött arról, hogy nem küldik vissza Magyarországra, mert rendszerszintű hiányosságok vannak a menekültügyi rendszerben, ami miatt félő, hogy az emberi méltóságot sértő bánásmódnak lenne kitéve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik