Nagyvilág

Nem akarnak menekülteket toloncolni Magyarországra

A fenyegetettséget a magyar kormányzati kommunikáció tolja túl, a német és osztrák nagyköveteket behívatták, hogy elmagyarázzák: nem várhatóak olyan lépések, mint amilyenekkel itthon riogatnak.

Sem a német, sem az osztrák kormány nem készül arra, hogy tömegesen toloncoljon Magyarországra menekülteket. Ezt diplomáciai úton is közölték – írja a VS.hu.

A portál értesülése szerint a német külügy részéről arról tájékoztatták Czukor György berlini nagykövetet, hogy úgy számolnak: idén csaknem félmillió migráns érkezik Németországba, nagy részük ott is marad, nem küldik őket vissza a schengeni határra. Arra is figyelmeztették a diplomatát, hogy az Európai Unióban megvan a megfelelő jogintézmény arra az esetre, ha valamely tagállam nem képes megfelelően ellátni a területén tartózkodó menekülteket.

Korábban már Ausztria is jelezte: nem fognak tömegesen visszatoloncolni menekülteket Magyarországra. Hetente tízes nagyságrendben érkeznek visszatoloncolt migránsok nyugati szomszédunktól és nem merült fel, hogy drasztikusan növeljék ezt a számot, ezzel Magyarországnak is tisztában kell lennie.

Komoly bizalomvesztést okozott osztrák és német részről, hogy a magyar kormány a Dublin III. egyezmény egyoldalú felrúgását jelentette be. Perényi János bécsi nagykövetnek osztrák részről azt mondták: nem tudták elképzelni, hogy a magyar kormány ennyire olcsó módon lépjen fel, Berlinben pedig azt mondták Czukor Józsefnek, hogy hazánk vezetése aláássa a menekültügyi rendszer közös működtetésébe vetett bizalmat.

A bejelentés még kormányon belül is zavart keltett – Pintér Sándor belügyminiszter számára különösen kínos volt a váratlan lépés, mert osztrák kollégájával nagyon jó a munkakapcsolata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik