Belföld

Orbán szabadságáról levelez L. Simon

Aki a főnökét, Lázár Jánost bírálja, az magát a kormányfőt támadja – írja az államtitkár.

L. Simon László terjedelmes olvasói levélben – tegeződve – reagált Borókai Gábor Lázár Jánost bíráló vezércikkére. A Heti Válasz főszerkesztője két hete egyebek között azt tette szóvá, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszterből hiányzik az alázat.

Lázár János államtitkára azt állítja, nem azért írt, hogy megvédje főnökét, mert a szervilizmus idegen tőle, mégsem mehet el szó nélkül amellett, hogy Borókai „egy olyan embert” tart politikai közösségük rombolójának, aki pedig nem is az. A költő/borász/politikus hosszan ecseteli is Lázár János érdemeit, majd hozzáteszi, hogy Borókai olyan dolgokat is a főnökén kér számon, ami nem is az ő feladata, „hanem egy politikai közösség első számú vezetőjéé, a mi esetünkben Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnöké”.

Mindebből az következik “Kedves Gábor”. .  

„Valójában nem Lázár Jánost támadod tőled szokatlanul éles hangon, hanem Orbán Viktort.”

Az önkritika nélküli bólogatást elutasító államtitkár szerint márpedig a főnöke főnöke maradéktalanul jól végzi a dolgát.

„Az orbáni szándék szerint létrehozott Miniszterelnökség példátlan kritikájával éppen azt követed el, amivel a minisztert Lázár Jánost vádolod. (…)  Engem is megbántottál. (…)  Ezzel te nem Lázár Jánost, hanem tíz államtitkárság, a hozzánk tartozó állami hivatalok, kormányhivatalok, cégek több ezer dolgozóját becsmérelted.”

Borókai Gábor pontokba szedve válaszolt – szintén tegeződve – Tisztelt Államtitkár Úrnak, kedves Lászlónak. Néhány részlet: 

“Orbán Viktor kritizált fontos embereinek elemi érdekük, hogy vagy fölfelé tolják, vagy lefelé terítsék a felelősségüket. Ha jól értem – »olvasói« segédlettel -, most ez történik. (…)

Logikus felvetés, hogy aki egy közösség fontos embereinek (Lázár János szóhasználatával élve: frontharcosainak) rossz cselekedeteit, rossz beállítódását, attitűdjét bírálja, az magát a közösséget veri/feszíti szét. De ezt az érvet egykori kormányszóvivőként nem tudom elfogadni, újságíróként pedig képtelen vagyok azonosulni vele. Ez nem a bátrak és erősek, hanem a gyengék védekezése.”

A teljes, igen hosszú levélváltás a legfrissebb Heti Válaszban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik