Belföld

Menekültek: a pánik terjed járványszerűen, nem a megbetegedések

menekultek(960x640).jpg (Array)
menekultek(960x640).jpg (Array)

Bár kedd este 56 menedékkérőt szállítottak kórházba hasmenéses tünetek miatt, mindössze két embert tartottak bent. Az elővigyázatosság önt olajat a pánik tüzére. Na, meg a mérgezésről szóló pletykák.

 

Mindössze két embert tartottak bent kórházi megfigyelésen a kedd este, a Nyugati pályaudvarról beszállított 56 menekült közül. A lakosság kisebb pánikkal reagált az esetleges fertőzésveszélyre, ezért a menekülteket segítő civilektől és a velük foglalkozó hatóságoktól kértünk felvilágosítást.

Zsohár Zsuzsanna a Facebookon alakult civil szerveződés, a MigrationAid szóvivője szerint heterogén csoportot szállítottak kórházba, tagjai nem egyszerre, de mind a tegnapi napon érkeztek Budapestre.

“Pár embernél jelentkeztek a tünetek. A mentősök azt mondták, preventív okokból mindenkit kórházba visznek, aki érintkezett velük: végül két személlyel kapcsolatban döntöttek az egészségügyi dolgozók a kórházi felvétel mellett, a többi 54-et a Nyugati pályaudvarra visszaszállítva útjukra bocsátották. Fontos tudni, hogy a menedékkérőket a különböző határrendészeti állomásokon rossz körülmények között, túlzsúfolt helyiségekben helyezik el, ahol a legfeljebb 72 órás őrizeti idő alatt nincs lehetőségük megfelelően tisztálkodni” – a MigrationAid munkatársa hozzátette: nincsen információjuk arról, hogy a kórházban tartott két személy mit evett, ivott a tünetek jelentkezése előtt.

Szándékos mérgezés? Hashajtó? 

Július elején a szélsőségeseket tömörítő – azóta már nem létező – Ultras Liberi Facebook-oldalon a menekültek megmérgezésére buzdítottak. Volt aki arról írt: hashajtóval kevert narancslét adott a menekülteknek.

“Nem tudjuk a nap 24 órájában figyelni, hogy ki érintkezik a menedékkérőkkel, az önkénteseinket sem ellenőrizzük” – mondta el a MigrationAid szóvivője. Hozzátette: hozzájuk is eljutottak az esetleges szándékos mérgezésről szóló pletykák, azonban ezeknek szándékosan nem adnak teret:

ezt egyrészt a realitások indokolják, hiszen egyelőre nincsen semmilyen bizonyíték, másrészt egy ilyen szóbeszéd is a feszültséget szítók szekerét tolja.

Nagy András kollégánk a Nyugati pályaudvarnál segítő önkéntesektől arról értesült, hogy az érintettek Szegedről már betegen érkezhettek a fővárosba.

Kékesi Márk, a menekülteket segítő szegedi MigSzol munkatársa elmondta: szervezetük a pályaudvar előtt várakozó menekülteket vízzel, élelmiszerrel támogatja, önkénteseik között pedig orvosok is vannak. “Természetesen nem szűrővizsgálatokat végeznek orvos önkénteseink, legtöbbször lábsérülésekkel, a gyaloglás miatt a talpon begyulladt hólyagokkal, szokványos, a kisgyerekeket érintő betegségekkel és rovarcsípésekre adott allergiás reakciókkal találkoznak”. Mint mondta, szinte természetes, hogy az országokat keresztülgyalogló emberek között vannak betegek, de szó sincs járványról, tömeges megbetegedésekről.

“Ha nagyra fújja ezt az ügyet a sajtó, ha a hatóságok eltúlozzák az óvintézkedéseket, a lakosság – látva a cirkuszt – pánikba esik.”  Mint mondja:

“az itt-ott előforduló fertőzéses megbetegedések látványos, nagy felhajtással járó, eltúlzott kezelése, mint amilyen nagy valószínűséggel a mostani is, véleményem szerint nem az egészségügyi kockázat csökkentését, hanem a kormány veszélyt kiáltó üzenetének terjesztését szolgálja.”

Pánikra pedig nincs ok, ugyanis a menekültek – még mielőtt a határrendészeti állomásra kerülnek – orvosi szűrővizsgálaton esnek át. Az ÁNTSZ-től részletes tájékoztatást kértünk a pontos vizsgálatokról, a szűrés menetéről. Válaszukra még várunk.

Csak előrecsomagolt élelmiszereket osztanak  

A menekülteknek szánt adományokat a Rottenbiller utcában található Kalitka Bistroban gyűjtik. A MigrationAid felhívása szerint szerdától felfüggesztjik a szendvicsek készítését, “amíg ki nem derül a Nyugatinál tapasztalt fertőzés eredete”. Tájékoztatásuk szerint most kizárólag előre csomagolt élelmiszert tudnak osztani, ezért szendvics alapanyagot nem várnak.  

Olvasói sztorik