Belföld

Az ÁSZ átvilágította volna a JESZ-t, ha megkapják az összes dokumentumot

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyilvánosságra hozta a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) 2012-2013 közötti gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről szóló jelentését. Nem minden információt kaptak meg.

 

A JESZ a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatásához szükséges dokumentumokat teljes körűen nem bocsátotta az ÁSZ rendelkezésére, ezért az ÁSZ közreműködési kötelezettség megsértése miatt az illetékes hatósághoz fordult – kezdi közleményét a számvevőszék.

Az ellenőrzés fókusza a JESZ közzétett éves beszámolója, könyvvezetése, gazdálkodása, továbbá a források felhasználása, jogszabályi előírásoknak való megfelelősége lett volna, azonban a dokumentumok hiánya miatt az ellenőrzés meghiúsult. A JESZ nem tette lehetővé a kockázatbecslési munkalapok kitöltését és az ellenőrzési mintavételezés elvégzését – magyarázza a közlemény.

Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülő pártok gazdálkodását. Az ÁSZ azt értékelte, hogy a közzétett éves beszámolók a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat. Emellett az ellenőrzés célja volt annak megállapítása is, hogy a JESZ a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt-e fel, illetve, hogy az előző számvevőszéki ellenőrzés során tett felhívásokat végrehajtotta-e – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik