Belföld

Még több pénzünkbe kerül a 4-es metró

A tavaly márciusban átadott metróvonal költségei az eredeti tervekhez képest a háromszorosára emelkedtek, de még most is nyeli a pénzt - írta meg az Origo.

Az államnak 565 millió forintot, míg a fővárosnak 150 millió forintot kell pluszban fizetni a 4-es metróra, miután nemrég lezárult a pénzügyi vita egy kivitelező céggel, amelyik három állomást épített – számol be az Origo.

Egy július 15-ei kormányrendelet szerint a Bikás parki, a II. János Pál pápa téri és a Keleti pályudvari állomást építő cég többletköltségeit kell kifizetni. A kormány és a főváros között a 4-es metró beruházásról szóló megállapodás alapján az uniós támogatáson felüli kivitelezési költségeket közösen állják: 79 százalékot az állam, 21-et az önkormányzat fizet.

Az államot terhelő többletköltség a II. János Pál pápa téri állomásnál nettó 36,9 (bruttó 50,3) millió forint, míg a Keleti pályaudvari végállomásnál nettó 405,3 (bruttó 514,7) millió forint. Ebből kiszámítható, hogy a főváros önrésze bruttó 13,3 illetve 136,8 millió forint – írja a portál.

A metrót üzemeltető DBR Metró Projekt Igazgatóság tájékoztatása szerint az összeg akár nagyobb is lehetett volna: a kivitelező BPV-METRO 4 NeKe Építési Közkereseti Társaság eredetileg 7,1 milliárd forintot követelt, azonban a megbízónak is jelentős –részben már érvényesített – követelései is voltak a kivitelezővel szembenen. A tárgyalások nyomán a követelt összeg 1,5 milliárd forintra csökkent.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik