Belföld

A Négy Mancs újra legyőzte a libásokat

liba(2)(960x640).jpg (Array)
liba(2)(960x640).jpg (Array)

A Debreceni Törvényszék jogerősen is elutasította az állatvédő szervezet elleni keresetet.

A bíróság megállapította, hogy az állatvédők kényszertömés és az elevenen történő tolltépés elleni kampánya törvényes és tisztességes volt – közölte az állatvédő szervezet, emlékeztetve rá, hogy ez már a negyedik, számára kedvező ítélet volt. Ezúttal a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. keresetét utasították el, de korábban a Fővárosi Bíróságnál ugyanígy járt – első fokon – a Hungerit Zrt. is.

A felperes a Négy Mancs mellett beperelt két másik magyar baromfitenyésztő céget is. Elmaradt haszon miatt kért volna 54 millió forintot. A két cég az állatvédők pozitív listáján szerepel.  Visszautasították az együttműködést a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt.-vel, miután kiderült, hogy az nem hagyott fel az élve tépéssel.

A német és osztrák vásárlók elutasítják azon árukat, amelyek élve tépéssel vagy kényszertöméssel érintettek – emlékeztetett a Négy Mancs. Az állatvédők honlapján Nina Jamal, a Négy Mancs szakértője ehhez hozzáteszi, hogy a magyar termelők nagy többsége mentes a kegyetlen technikáktól és népszerűek, megbecsültek a nemzetközi piacokon.

„Ők nyertesei voltak és lesznek a kampányunknak. Reméljük, ez az ítélet véget vet az állatvédők és azon állattartók együttműködése ellen indított kampánynak, akik az állatjólétet is szem előtt tartják. Reméljük, rövidesen a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. is csatlakozik a magyar termelők többségéhez.”

A Négy Mancs szerint a kényszertöméshez és az élve tépéshez ragaszkodó cégek ellenkampánya minden magyar állatvédő szervezetnek is ártott. A kormány kérésére a Gazdasági Versenyhivatal 2012-ben fél éven át vizsgálta a Négy Mancs tevékenységét, amelyről először ki is mondta, hogy az állatvédők az állatokért cselekedtek, nem akarták manipulálni a piacot.

A Debreceni Törvényszék megállapította, hogy az állatvédők nem fenyegették meg a termelőket, nem gyakoroltak rájuk törvénytelen módon nyomást; a kényszertöméssel és a tollak élve tépésével a cégeknek a piac természetes változása és a vásárlók ilyen igényei miatt kellett felhagyniuk – írja a Négy Mancs.

Korábban Budai Gyula, a második Orbán-kormány elszámoltatási kormánybiztosa is harcolt a Négy Mancs ellen. Azt mondta, hogy nem fogják hagyni, hogy az alapítvány lejárató kampányt folytasson a magyar libatenyésztők ellen, akiket többmilliárdos kár ért a jogtalan és indokolatlan támadások miatt. A libások vélelmezték, hogy az alapítvány mögött ellenérdekű gazdasági csoportok állhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik