Belföld
liba(2)(960x640).jpg (Array)

A Négy Mancs újra legyőzte a libásokat

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 07. 23. 12:17

A Debreceni Törvényszék jogerősen is elutasította az állatvédő szervezet elleni keresetet.

Korábban a témában:

A bíróság megállapította, hogy az állatvédők kényszertömés és az elevenen történő tolltépés elleni kampánya törvényes és tisztességes volt – közölte az állatvédő szervezet, emlékeztetve rá, hogy ez már a negyedik, számára kedvező ítélet volt. Ezúttal a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. keresetét utasították el, de korábban a Fővárosi Bíróságnál ugyanígy járt – első fokon – a Hungerit Zrt. is.

A felperes a Négy Mancs mellett beperelt két másik magyar baromfitenyésztő céget is. Elmaradt haszon miatt kért volna 54 millió forintot. A két cég az állatvédők pozitív listáján szerepel.  Visszautasították az együttműködést a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt.-vel, miután kiderült, hogy az nem hagyott fel az élve tépéssel.

A német és osztrák vásárlók elutasítják azon árukat, amelyek élve tépéssel vagy kényszertöméssel érintettek – emlékeztetett a Négy Mancs. Az állatvédők honlapján Nina Jamal, a Négy Mancs szakértője ehhez hozzáteszi, hogy a magyar termelők nagy többsége mentes a kegyetlen technikáktól és népszerűek, megbecsültek a nemzetközi piacokon.

„Ők nyertesei voltak és lesznek a kampányunknak. Reméljük, ez az ítélet véget vet az állatvédők és azon állattartók együttműködése ellen indított kampánynak, akik az állatjólétet is szem előtt tartják. Reméljük, rövidesen a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. is csatlakozik a magyar termelők többségéhez.”

A Négy Mancs szerint a kényszertöméshez és az élve tépéshez ragaszkodó cégek ellenkampánya minden magyar állatvédő szervezetnek is ártott. A kormány kérésére a Gazdasági Versenyhivatal 2012-ben fél éven át vizsgálta a Négy Mancs tevékenységét, amelyről először ki is mondta, hogy az állatvédők az állatokért cselekedtek, nem akarták manipulálni a piacot.

A Debreceni Törvényszék megállapította, hogy az állatvédők nem fenyegették meg a termelőket, nem gyakoroltak rájuk törvénytelen módon nyomást; a kényszertöméssel és a tollak élve tépésével a cégeknek a piac természetes változása és a vásárlók ilyen igényei miatt kellett felhagyniuk – írja a Négy Mancs.

Korábban Budai Gyula, a második Orbán-kormány elszámoltatási kormánybiztosa is harcolt a Négy Mancs ellen. Azt mondta, hogy nem fogják hagyni, hogy az alapítvány lejárató kampányt folytasson a magyar libatenyésztők ellen, akiket többmilliárdos kár ért a jogtalan és indokolatlan támadások miatt. A libások vélelmezték, hogy az alapítvány mögött ellenérdekű gazdasági csoportok állhatnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.