Belföld

Orbán irgalmatlan nagy fába vágja a fejszéjét

Orbán Viktor (Array)
Orbán Viktor (Array)

Nekimegy a bürokráciának. Egyelőre csak „a bürokratikus terhek egyszerűsítésének” 5 pontos intézkedési terve jelent meg.

A kormány határozata szerint a kormányhivatalok javaslatai alapján valamennyi miniszternek azonnal olyan jogszabály-módosítási javaslatokat kell kidolgozniuk, amelyekkel csökkenhet a közigazgatási bürokrácia. A minisztereknek szintén azonnal meg kell küldeniük ezeket a módosító javaslataikat Lázár Jánosnak.  

A Miniszterelnökséget vezető miniszternek augusztus 10-ig lesz ideje arra, hogy „a miniszterektől érkezett közigazgatási bürokráciacsökkentésre vonatkozó jogszabály-módosítási javaslatok hatásait” megvizsgálja, indokolt esetben további javaslatokat kérjen a miniszterektől.

Lázár Jánosnak ezt követően szeptember elsejére kell előállnia egy egységes előterjesztéssel. Szintén addigra a minisztereknek el kell készíteniük „a közigazgatási bürokráciacsökkentésről előkészített előterjesztés végrehajtásához” szükséges rendeleteket is.

A bürokrácia csökkentéséről legutóbb a Kormányinfón beszélt Lázár János, akihez a járási hivatalok dolgozóitól ezernél több javaslat érkezett arra, miként lehetne az állampolgároknak egyszerűbb hivatalos ügyeik intézése.

A miniszter akkor azt mondta, a javaslatokból 360-at „azonnal bevezetnek” a maradék kétharmadot pedig később valósítják meg. 2016-ban az állami eljárások díjtétele 10 milliárddal csökken, tehát olcsóbbak lesznek bizonyos hivatalos eljárások.

A kormány régóta tervezi a bürokrácia csökkentését, mivel a magyar közigazgatás az EU-átlag dupláját költi ügyintézésre. A „bürokrácialebontó csomag” érdekében korábban szó volt az értelmetlen és felesleges jogszabályok eltörléséről is.

A Fidesz ügyvezető alelnöke korábban azt mondta, ezt a feladatot nem minisztérium alá tartozva, hanem a frakcióban lehet végrehajtani, mert a bürokrácia nem csökkentheti a bürokráciát. Sokkal gyorsabb a parlamentben. „Képviselői indítvány, ez megszűnik, pont. Egy hét.”

Kósa Lajos szerint néhány szabály eltörlése „a GDP-t 1,5 százalékkal is megdobhatja, anélkül, hogy pénzt költenénk rá. (…) Valami drámait kell csinálni, mert olyan mennyiségű jogszabály van, amit a kutya nem tud betartani, nem is lehet megjegyezni”.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik