Orbán Viktor (Array)
Belföld

Orbán irgalmatlan nagy fába vágja a fejszéjét

Nekimegy a bürokráciának. Egyelőre csak „a bürokratikus terhek egyszerűsítésének” 5 pontos intézkedési terve jelent meg.

A kormány határozata szerint a kormányhivatalok javaslatai alapján valamennyi miniszternek azonnal olyan jogszabály-módosítási javaslatokat kell kidolgozniuk, amelyekkel csökkenhet a közigazgatási bürokrácia. A minisztereknek szintén azonnal meg kell küldeniük ezeket a módosító javaslataikat Lázár Jánosnak.  

A Miniszterelnökséget vezető miniszternek augusztus 10-ig lesz ideje arra, hogy „a miniszterektől érkezett közigazgatási bürokráciacsökkentésre vonatkozó jogszabály-módosítási javaslatok hatásait” megvizsgálja, indokolt esetben további javaslatokat kérjen a miniszterektől.

Lázár Jánosnak ezt követően szeptember elsejére kell előállnia egy egységes előterjesztéssel. Szintén addigra a minisztereknek el kell készíteniük „a közigazgatási bürokráciacsökkentésről előkészített előterjesztés végrehajtásához” szükséges rendeleteket is.

A bürokrácia csökkentéséről legutóbb a Kormányinfón beszélt Lázár János, akihez a járási hivatalok dolgozóitól ezernél több javaslat érkezett arra, miként lehetne az állampolgároknak egyszerűbb hivatalos ügyeik intézése.

A miniszter akkor azt mondta, a javaslatokból 360-at „azonnal bevezetnek” a maradék kétharmadot pedig később valósítják meg. 2016-ban az állami eljárások díjtétele 10 milliárddal csökken, tehát olcsóbbak lesznek bizonyos hivatalos eljárások.

A kormány régóta tervezi a bürokrácia csökkentését, mivel a magyar közigazgatás az EU-átlag dupláját költi ügyintézésre. A „bürokrácialebontó csomag” érdekében korábban szó volt az értelmetlen és felesleges jogszabályok eltörléséről is.

A Fidesz ügyvezető alelnöke korábban azt mondta, ezt a feladatot nem minisztérium alá tartozva, hanem a frakcióban lehet végrehajtani, mert a bürokrácia nem csökkentheti a bürokráciát. Sokkal gyorsabb a parlamentben. „Képviselői indítvány, ez megszűnik, pont. Egy hét.”

Kósa Lajos szerint néhány szabály eltörlése „a GDP-t 1,5 százalékkal is megdobhatja, anélkül, hogy pénzt költenénk rá. (…) Valami drámait kell csinálni, mert olyan mennyiségű jogszabály van, amit a kutya nem tud betartani, nem is lehet megjegyezni”.

 

 

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.