Belföld

Kósa nekimegy Orbán embereinek

A Fidesz ügyvezető alelnöke a Figyelőnek nemcsak azt árulta el, milyen formabontó ötletekkel harcolna, hanem azt is, hogy mennyire gyors.

„Közös bölcsesség volt”. Ezt mondja a minisztériumok vidékre költöztetéséről, amit korábban Kövér László házelnök mereven elutasított. Kósa Lajos az interjúban rengeteg érvet hoz fel a trianoni békediktátum okozta torzulásoktól a szemléletváltáson és a munkahelyteremtésen át a modern technika adta lehetőségekig. Azt is jelzi, hogy nálunk nincsenek is távolságok, hiszen „130-as átlaggal Debrecen és a Budapest tábla távolsága másfél óra”.

A bürokrácia nem csökkentheti a bürokráciát – véli Kósa a közigazgatási tárca korábbi törekvéseiről, majd az autós példánál maradva vázolja, mivel járna az államigazgatásban, ha egy olyan marhaságot végre eltörölnének, mint a kötelező pótizzókészlet. Sokkal gyorsabb a parlamentben. „Képviselői indítvány, ez megszűnik, pont. Egy hét.”

A Fidesz ügyvezető alelnöke nem ódzkodik a kormánytagságtól, csak mást szeretne csinálni, inkább a frakcióból kalózkodna, kuruckodna az olyan szabályok ellen, amelyek eltörlése „a GDP-t 1,5 százalékkal is megdobhatja, anélkül, hogy pénzt költenénk rá.”

Szerinte a magyar közbeszerzés bonyolultabb, mint bárhol Európában, a bíróságok terhelését 20-25 százalékkal lehetne csökkenteni. „Valami drámait kell csinálni, mert olyan mennyiségű jogszabály van, amit a kutya nem tud betartani, nem is lehet megjegyezni”.

Kósa nem aggódik az egyszerűbb bürokrácia miatt állástalanná váló hivatalnokokért és azt is tudja, miért nem működött a második Orbán-kormány Egyszerű állam programja. A megoldás éppen azért a kevesebb jogszabály, mert „akkor lehet azt mondani, hogy gyerekek, a munkátok mást már kiürült”.  További részletek a Figyelő legfrissebb számában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik