Belföld
németh szilárd (Array)

A rezsidémon csellel kebelezte be a Csepeli Munkásotthont

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 07. 21. 08:54

A kulturális intézmény sohasem volt önkormányzati tulajdonban, az 1,4 milliárd forintra becsült épület most mégis a XXI. kerülethez kerül - írta meg a Népszabadság.

Törvénymódosítással vette be a Csepeli Munkásotthont Németh Szilárd – számol be a Népszabadság. A rezsibiztos, aki 2010 és 2014 közötti polgármesteri ciklusában a kezdetektől harcolt a kultúrházért. A parlament nemrég áldását adta az önkormányzati einstandra, így az intézmény az önkormányzathoz vándorol.

Nagy József, a Munkásotthon tulajdonosi jogait birtokló alapítvány kuratóriumi elnöke a lapnak elmondta: hivatalosan még nem kereste meg őket az önkormányzat, így nem tudják, mire számíthatnak. Hozzátette: “Az önkormányzat várhatóan az alapítványt irányító kuratóriumban és a felügyelőbizottságban is többségbe kerül.” A lap szerint az ellenzéki és civilszervezetek attól tartanak, hogy az intézmény függetlenségének felszámolásával a nem fideszes szervezetek kiszorulnak a Munkásotthonból.

Borbély Lénárd, fideszes csepeli polgármester közleménye szerint az önkormányzat célja “a Munkásotthon színvonalas működtetése, megújítása és felújítása”, ehhez képest éppen előde, a szintén a Fideszt erősítő Németh Szilárd volt az, aki polgármesterként felmondta az intézménnyel kötött együttműködést. A megállapodás keretében az önkormányzat 12-18 millió forintos támogatása fejében az intézmény kerületi, iskolai és civil rendezvényeknek adott otthont.

A Népszabadság cikke emlékeztet: a Munkásotthon sohasem volt önkormányzati tulajdonban, 1920-ban alapították csepeli munkások pénzéből, a vasas-szakszervezetek, a Szociáldemokrata Párt és Weiss Manfréd támogatásával. A rendszerváltozás után egy alapítvány irányítása alá került, az alapítói jogok a Fővárosi Bíróságra szálltak.

Németh 2013-ban nyújtott be kérelmet a Fővárosi Bíróságnak, hogy az önkormányzat cégét jelölje ki az alapítói jogok gyakorlására, a bíróság azonban ezt elutasította. Az idei törvénymódosítási javaslat értelmében az önkormányzat jelölhet ki gazdasági társaságot az alapítói jogok gyakorlására, ha a közhasznú alapítvány jogutód nélkül megszűnik vagy alapítója meghal.

A csepeli vezetés nem várta meg a Fővárosi Bíróság megkeresését, a feladatok gyakorlására már ki is választották a Csepeli Városkép Kft.-t.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.