Belföld

A rezsidémon csellel kebelezte be a Csepeli Munkásotthont

nemeth-szilard(210x140).jpg (Array)
nemeth-szilard(210x140).jpg (Array)

A kulturális intézmény sohasem volt önkormányzati tulajdonban, az 1,4 milliárd forintra becsült épület most mégis a XXI. kerülethez kerül - írta meg a Népszabadság.

Törvénymódosítással vette be a Csepeli Munkásotthont Németh Szilárd – számol be a Népszabadság. A rezsibiztos, aki 2010 és 2014 közötti polgármesteri ciklusában a kezdetektől harcolt a kultúrházért. A parlament nemrég áldását adta az önkormányzati einstandra, így az intézmény az önkormányzathoz vándorol.

Nagy József, a Munkásotthon tulajdonosi jogait birtokló alapítvány kuratóriumi elnöke a lapnak elmondta: hivatalosan még nem kereste meg őket az önkormányzat, így nem tudják, mire számíthatnak. Hozzátette: “Az önkormányzat várhatóan az alapítványt irányító kuratóriumban és a felügyelőbizottságban is többségbe kerül.” A lap szerint az ellenzéki és civilszervezetek attól tartanak, hogy az intézmény függetlenségének felszámolásával a nem fideszes szervezetek kiszorulnak a Munkásotthonból.

Borbély Lénárd, fideszes csepeli polgármester közleménye szerint az önkormányzat célja “a Munkásotthon színvonalas működtetése, megújítása és felújítása”, ehhez képest éppen előde, a szintén a Fideszt erősítő Németh Szilárd volt az, aki polgármesterként felmondta az intézménnyel kötött együttműködést. A megállapodás keretében az önkormányzat 12-18 millió forintos támogatása fejében az intézmény kerületi, iskolai és civil rendezvényeknek adott otthont.

A Népszabadság cikke emlékeztet: a Munkásotthon sohasem volt önkormányzati tulajdonban, 1920-ban alapították csepeli munkások pénzéből, a vasas-szakszervezetek, a Szociáldemokrata Párt és Weiss Manfréd támogatásával. A rendszerváltozás után egy alapítvány irányítása alá került, az alapítói jogok a Fővárosi Bíróságra szálltak.

Németh 2013-ban nyújtott be kérelmet a Fővárosi Bíróságnak, hogy az önkormányzat cégét jelölje ki az alapítói jogok gyakorlására, a bíróság azonban ezt elutasította. Az idei törvénymódosítási javaslat értelmében az önkormányzat jelölhet ki gazdasági társaságot az alapítói jogok gyakorlására, ha a közhasznú alapítvány jogutód nélkül megszűnik vagy alapítója meghal.

A csepeli vezetés nem várta meg a Fővárosi Bíróság megkeresését, a feladatok gyakorlására már ki is választották a Csepeli Városkép Kft.-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik